GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nervoza uoči Powellovih izjava

Azijska tržišta: Nervoza uoči Powellovih izjava
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
HONG KONG - Na azijskim burzama u petak se nervozno trgovalo uoči izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella o daljnjem smjeru monetarne politike, a najvažniji indeksi bilježili su različite predznake.

MSCI indeks azijskih burzi oko 7,00 sati bio je u minusu 0,1 posto. Pritom je japanski Nikkei pao 0,5 posto, a australski ASX 200 za 0,08 posto.

Za razliku od proteklih dana kada su kineske burze bile pod pritiskom prodaja, jutros su tamošnji burzovni indeksi bili pola posto u plusu, nakon što je kineska središnja banka objavila da je ulila u financijski sustav ovoga tjedna najveći iznos gotovine još od veljače.

"Postoje stvari koje trenutno nagrizaju raspoloženje investitora u Aziji", ocjenjuje Kyle Rodda, analitičar u IG Marketsu, referirajući se na pad Wall Streeta dan ranije nakon napada u Afganistanu te činjenicu da azijske burze zaostaju svojom izvedbom ovoga tjedna za ostalim globalnim burzama, jer su investitori nervozni oko uvođenja daljnjih regulatornih ograničenja u Kini, a oprezni su i uoči Powellovih izjava nakon simpozija u Jackson Holeu.

Dolar blago ojačao

Na deviznim tržištima tečaj dolara blago je ojačao prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta jer se dio Fedovih dužnosnika zalaže za početak smanjivanja programa kupnje obveznica, pa investitori za nove smjernice čekaju današnje Powellove izjave.

Dolarov indeks jutros iznosi 93,032, ojačavši 0,27 posto s jučerašnje razine od 92.807 bodova.

Pritom je tečaj eura oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,1755 dolara. Istodobno, dolar se stagnirao prema jenu oko 110 jena.

Predsjednik Fedove podružnice u Dallasu Robert Kaplan kazao je kako očekuje da bi Fed mogao podići kamatne stope već početkom iduće godine, dok su čelnici još dvije regionalne podružnice Feda, Ester George iz Kanzsa City-a i James Bullard iz Sr. Louisa u odvojenim intervjuima umanjili utjecaj širenja delta varijante koronavirusa na gospodarstvo, pri čemu je Bullard još i pozvao Fed da uskoro smanji kupnje obveznica.

Powell će se obratiti javnosti nakon dvodnevnog redovitog godišnjeg simpozija u Jackson Holeu, koji se već drugu godinu zaredom održava virtualno zbog pandemije, a investitori će pozorno pratiti svaku njegovu riječ u potrazi za naznakama daljnjeg smjera američke ultra-popustljive monetarne politike.

Cijene nafte na londonskom tržištu blago su ojačale, za 0,25 posto na 71,27 dolara a barel, a na američkom za 0,34 posto, na 67,65 dolara. Nastavile su tako uspon nakon četvrtka, jer su naftne kompanije koje imaju platforme u Meksičkom zaljevu počele zatvarati pogone u očekivanju tornada tijekom vikenda.

Tagovi: Azijska tržišta, Jerome Powell, Federalne rezerve, dolar, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE