GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nervozna trgovina, indeksi u minusu

Azijska tržišta: Nervozna trgovina, indeksi u minusu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim se burzama u srijedu trguje nesigurno, unatoč jučerašnjem snažnom skoku cijena dionica na Wall Streetu i fiskalnim poticajima u mnogim zemalja, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok prate vijesti o širenju koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer blago porastao.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,9 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Singapuru porasle između 0,2 i 3 posto. U Australiji su, pak, potonule više od 6 posto, a u Južnoj Koreji i Hong Kongu između 0,2 i 0,8 posto.


Azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji skok S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 6 posto, a Dow Jonesa za više od 1.000 bodova.

„Skok Dow Jonesa za 1.000 bodova je nešto što možete vidjeti samo u financijskim krizama. To nije dobar znak. Rast za 100 bodova bio bi puno bolji za ekonomiju”, kaže Tomoaki Shishido, strateg u tvrtki Nomura Securities.

Američki terminski indeksi u minusu

A nakon jučerašnjeg snažnog rasta, američki terminski indeksi trenutno su u minusu oko 3 posto, što najavljuje pad cijena na Wall Streetu srijedu.

Nakon oštrog pada svjetskih burzi u ponedjeljak, posljednjih se dana tržišta pokušavaju stabilizirati. Podršku im pružaju najave fiskalnih i monetarnih mjera u najvećim gospodarstvima u svijetu kako bi se ublažile štete od širenja koronavirusa.

No, ulagači su nesigurni jer se teško može procijeniti kakve će biti gospodarske štete, s obzirom da širenje virusa nije zaustavljeno, a da su u mnogim zemljama dijelovi gospodarstva paralizirani.

Pandemija je izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje...

Vlasti uvode niz mjera pomoći gospodarstvu. Tako je jučer britanska vlada objavila paket pomoći vrijedan 330 milijardi funti, a Francuska paket vrijedan 45 milijardi eura.

Bijela kuća poručila je, pak, da radi na planu potpora gospodarstvu vrijednom 850, a možda i 1.000 milijardi dolara, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na 1.000 dolara.

„To bi bio veći paket pomoći od onog od 787 milijardi dolara, koji je provela Obamina vlada nakon kolapsa investicijske banke Lehman i izbijanja financijske krize. No, tržišta će vjerojatno ostati pod pritiskom zabrinutosti zbog širenja koronavirusa”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Unatoč nizu mjera vlasti širom svijeta, širenje koronavirusa još nije zaustavljeno. Tako je, primjerice, Australija jutros proglasila izvanredno stanje.

Analitičari, pak, pokušavaju procijeniti kolike će biti gospodarske štete, a sve je jasnije da mnogim gospodarstvima, pa i američkom, prijeti recesija.

Dolar ojačao

U takvim je okolnostima dolar ojačao, nakon što je u prethodna dva dana bio pod pritiskom.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,29 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,01 bod.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skočio s jučerašnjih 106,70 na 107,20 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1040 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1165 dolara.

A cijene su nafte porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela ojačala 1,1 posto, na 29,05 dolara, a na američkom tržištu blagih 0,2 posto, na 26,95 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE