GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nikkei 225 na najvišoj razini od 1990.

Azijska tržišta: Nikkei 225 na najvišoj razini od 1990.
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, pri čemu je japanski Nikkei indeks dosegnuo najvišu razinu u 30 godina, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rekordni dosezi indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dosegnuvši najviše razine od kolovoza 1990. godine, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

Zbog toga se o povećanju te pomoći na 2.000 dolara i dalje odlučuje u Kongresu. Zastupnički dom, u kojemu većinu drže demokratski zastupnici, sinoć je podržao povećanje pomoći na tu razinu.

No, upitno je hoće li taj prijedlog proći u Senatu, u kojemu veći drže republikanski zastupnici.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

„Nakon dogovora EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita i dogovora u Washingtonu o novim poticajima američkom gospodarstvu, ulagači su odahnuli jer su izbjegnuti najgori mogući scenariji”, kaže Stephen Innes, strateg u tvrtki Axi.

I dok su na većini azijskih burzi cijene dionica porasle, u Šangaju su pale. Posljedica je to odluke dijela ulagača o povlačenju zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

Dolar blago oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,19 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,45 na 103,60 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2240 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2220 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle i tako nadoknadile jučerašnje gubitke.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,5 posto, na 47,87 dolara, a na londonskom tržištu 0,45 posto, na 51,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE