GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta; Nikkei 225 snažno porastao nakon odluke Bank of Japana .

Azijska tržišta; Nikkei 225 snažno porastao nakon odluke Bank of Japana  .
TRŽ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz

Japanski indeks Nikkei 225 skočio je više od 1% u utorak nakon što je Banka Japana ostavila nepromijenjenu glavnu kamatnu stopu na posljednjem ovogodišnjem sastanku

BOJ nije promijenio svoju politiku negativnih kamatnih stopa, držeći referentnu kamatnu stopu na -0,1%. Središnja banka također je zadržala svoj stav o politici kontrole krivulje prinosa nepromijenjenom.

Središnja banka također je upozorila na "velike neizvjesnosti" u Japanu, rekavši da će temeljna inflacija ostati iznad 2% tijekom fiskalne 2024. godine.

Jen je oslabio 0,5% u odnosu na dolar na 143,50 nakon odluke. Nikkei 225 dobio je 1,32% do kasnog poslijepodnevnog trgovanja, dok je Topix postao izrazito pozitivan, posljednji je porastao za 0,63%.

"Održavamo naš poziv da će BoJ ukinuti NIRP (politiku negativne kamatne stope) na sastanku u travnju sljedeće godine nakon potvrđivanja snažne proljetne nagodbe plaća", napisao je Shigeto Nagai, voditelj odjela Japan Economics pri Oxford Economicsu, u bilješci klijenta.

"Međutim, nakon okončanja NIRP-a, naša projekcija inflacije predviđa da će BoJ zadržati učinkovitu politiku nulte kamatne stope nekoliko godina."

Zasebno, zapisnik Reserve Bank of Australia otkrio je da je australska središnja banka razmatrala hoće li podići stope za 25 baznih bodova ili ih ostaviti nepromijenjenima, a članovi odbora su na kraju odlučili zadržati stope na 4,35%.

U Australiji je S&P/ASX 200 porastao za 0,84% na 7.489,10, nastavljajući uspon nakon što je indeks u ponedjeljak prekinuo šestodnevni pobjednički niz.

Južnokorejski Kospi ostao je nepromijenjen, dok je Kosdaq male kapitalizacije ojačao 0,69% nakon što je u ponedjeljak dosegnuo najvišu razinu od 22. rujna.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je za 0,9%, dok je CSI 300 u kontinentalnoj Kini ostao nepromijenjen.

Tijekom noći u SAD-u, S&P 500 i Nasdaq Composite napredovali su 0,45% odnosno 0,61%, dok je Dow Jones Industrial Average ostao nepromijenjen.

S&P 500 sada je 1,2% udaljen od svoje vrijednosti svih vremena

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE