GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nove američko-kineske napetosti prigušile rast

Azijska tržišta: Nove američko-kineske napetosti prigušile rast
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim burzama najvažniji indeksi u srijedu su bili tek u blagom plusu, izbrisavši ranije dobitke nakon što je službeni Peking zaprijetio sankcijama SAD-u, dok je tečaj eura na najvišoj razini prema dolaru u zadnja četiri mjeseca u očekivanju da će EU čelnici dogovoriti pomoć gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7,30 sati bio je u plusu svega 0,14 posto, istopivši ranije dobitke veće od 1 posto.

Kineske burze pritom su znatno utonule u crveno - indeks hongkonške burze potonuo je 0,6 posto, a kompozitni indeks šangajske i shenzhenske CSI300 za 1 posto.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potpisao zakon kojim nameće sankcije Kini kao odgovor na njezino miješanje u autonomiju Hong Konga. Također, ukinuo je posebni status Hong Konga po američkom zakonu kako bi kaznio Kinu za ono što je nazvao "opresivne radnje" prema toj bivšoj britanskoj koloniji. To znači da Hong Kong više neće imati privilegije poput posebnog ekonomskog tretmana i izvoza senzitivne tehnologije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je, pak, da će Peking nametnuti sankcije američkim pojedincima i poduzećima, ponovivši da je Hong Kong unutarnje kinesko pitanje te da se niti jedna strana zemlja nema pravo miješati.

Istodobno, japanski Nikkei i dalje je u plusu i to za 1,4 posto, a indeks australske burze za 1,3 posto.

Euro na najvišoj razini u četiri mjeseca prema dolaru

Tečaj eura na deviznim tržištima ojačao je 0,61 posto prema američkoj valuti, na 1.14 dolara, što je njegova najviša razina u zadnja četiri mjeseca. Prema jenu euro je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih mjesec dana od 122,47 jena.

Vjetar u leđa europskoj valuti daju nade investitora da će čelnici EU-a ovoga tjedna dogovoriti paket poticaja gospodarstvu i produbiti fiskalnu integraciju kako bi zaštitili gospodarstvo od posljedica pandemije.

"Njemačka, Francuska i Italija poduzele su oštre mjere za zatvaranje gospodarstava i kao rezultat čini se da je koronavirus pod kontrolom. Gospodrstvo će se postupno oporaviti", kaže Bart Wakabayashi, menadžer u tokijskoj podružnici State Street Bank and Trust.

Ojačani euro utjecao je na pad dolarovog indeksa, koji mjeri tečaj dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, za 0,63 posto, na 96.056 bodova.

A nakon podatka o oštrom padu američkih zaliha goriva, cijene nafte jutros su porasle. Barel Brenta na londonskom tržištu poskupio je 24 centa, na 43,14 dolara, a na američkom 22 centa, na 40,5 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE