GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Novi rekord za MSCI Asia Pacific Index

Azijska tržišta: Novi rekord za MSCI Asia Pacific Index
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, pa je MSCI indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava, zahvaljujući golemim poticajnim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a pale su i cijene dionica u Australiji, oko 0,3 posto. Burzovni indeksi u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su, pak, između 0,8 i 1,8 posto.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se iduće godine najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize jer čelnici niza zemalja najavljuju ili dodatne poticajne mjere ili zadržavanje postojećih.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je ove godine izazvala pad većine gospodarstava u svijetu i zarada kompanija, mnogi burzovni indeksi kreću se na ili blizu najviših razina u povijesti.

Azijski MSCI indeks porastao je od početka godine oko 18 posto, a japanski Nikkei gotovo 16 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu u 30 godina.


To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

Zbog toga jutros ulagače nije zabrinuo ni jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina.

„Ulagači ostaju optimistični, a mnogi već igraju na daljnji rast cijena dionica iduće godine jer očekuju da će monetarne vlasti i dalje održavati visoku likvidnost u bankarskom sustavu kako bi podržale gospodarstva pogođena pandemijom”, kaže Masanari Takada, strateg u tvrtki Nomura Securities.

Dolar blizu najnižih razina u dvije i pol godine

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom, pa je skliznula nedaleko najniže razine u dvije i pol godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 89,77 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,11 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 103,60 na 103,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2295 dolara, najvišu razinu od travnja 2018., dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2240 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 48,26 dolara, a na londonskom tržištu 0,3 posto, na 51,24 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE