GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprez investitora, brine ih Kina

Azijska tržišta: Oprez investitora, brine ih Kina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno zbog daljnjeg pritiska na kineska tržišta i širenja delta soja koronavirusa, pa ulagače nisu impresionirali novi rekordi burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu, pak, indeks stagnira.

„Postoje dva uzroka nestabilnosti na tržištima ovoga tjedna. Prvo, to je sve u vezi s regulatornim promjenama u Kini, a drugo je ozbiljno širenje delta soja u regiji”, kaže Carlos Casanova, ekonomist u UBP-u.

Kina je jutros izvijestila o 124 novozaražene osobe, dok su Tajland i Malezija u četvrtak izvijestili o rekordnom broju zaraženih u jednom danu.

Ulagači se plaše da će širenje delta soja koronavirusa u regiji dovesti do novih restriktivnih mjera, što bi usporilo oporavak gospodarstava.

Uz to, kineska su tržišta pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u edukacijskom, tehnološkom i nekim drugim sektorima.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni jučerašnji novi rekordi S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaqa, nakon dobrih gospodarskih pokazatelja i poslovnih rezultata kompanija.

U petak će, pak, u fokusu ulagača na Wall Streetu biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih porastao za 870.000, nakon rasta za 850.000 mjesec dana prije.

Analitičari kažu da bi sporiji rast zapošljavanja nego što se očekuje otvorio pitanje o tempu oporavka gospodarstva, ali bi i naveo američku središnju banku da i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku.

Ovih je dana potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao da očekuje da bi se uvjeti za povećanje kamatnih stopa mogli steći do kraja 2022. godine.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,32 boda, pa je na putu dobitka u ovom tjednu od oko 0,25 posto.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 109,85 jena, najvišu razinu u tjedana dana.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, za otprilike 0,3 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1825 dolara.

A cijene su nafte jutros pale, pa su na putu znatnog tjednog gubitka.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,22 posto, na 71,13 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 68,96 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Tencent, NetEase, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE