GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprez investitora, male promjene indeksa

Azijska tržišta: Oprez investitora, male promjene indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer širenje koronavirusa u svijetu ne daje previše razloga za optimizam, no ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio gotovo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,2 posto. U Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,1 posto.


Na azijskim burzama vlada oprez jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon što je objavljeno izvješće o slabljenju povjerenja potrošača u SAD-u u srpnju zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

Jučer je Florida zabilježila rekordni broj smrtnih slučajeva, dok je broj zaraženih u Teksasu premašio 400 tisuća, što je izazvalo strahovanja da SAD ne može uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

„Izvješće o povjerenju potrošača pokazalo je da su ljudi vrlo zabrinuti zbog širenja koronavirusa i plaše se da će to utjecati na njihovu financijsku situaciju i mobilnost”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

I u mnogim drugim saveznim državama broj zaraženih raste, pa je proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti usporen, što će dovesti do sporijeg oporavka gospodarstva nego što se očekivalo.

Zbog toga se ulagači nadaju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara.

Taj bi dogovor trebao biti postignut do kraja tjedna, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

No, mnogi se plaše da dogovor neće biti postignut ili da će nove poticajne mjere biti nedovoljne za brzi oporavak gospodarstva od koronakrize.

„Radi se o ključnim odlukama – nezaposleno je oko 30 milijuna Amerikanaca, a veliki dio američkog BDP-a čini potrošnja. Tržišta se nadaju nastavku poticajnih mjera, pa makar i manjih nego što su sadašnje”, kaže Chris Brankin, direktor u tvrtki TD Ameritrade Singapore.

U fokusu je ulagača i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja završava u srijedu, kada će biti objavljeno priopćenje.

No, nakon što je Fed već prije oštro smanjio kamatne stope i ubrizgao na financijska tržišta tisuće milijardi dolara svježe likvidnosti, pitanje je što bi još mogao učiniti za pomoć gospodarstvu.

„Fedu će biti vrlo teško pozitivno iznenaditi tržišta”, kaže Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Dolar najslabiji u dvije godine

A na valutnim je tržištima dolar oslabio jer se očekuje da će čelnici Feda poručiti da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku i da će poduzeti i dodatne mjere za poticanje gospodarstva ako to bude potrebno.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,76 bodova, oko najniže razine u dvije godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 105,55 na 105,15 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1720 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1735 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 43,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,12 posto, na 40,99 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE