GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi pad indeksa

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nade u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva podržavaju tržišta, dok ih pritišću strahovanja od jačanja inflacije i korekcija cijena dionica u tehnološkom sektoru.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,3 i 0,5 posto.

Na azijskim se burzama trguje slično kao jučer na Wall Streetu, gdje je Dow Jones porastao, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks pali.

Posljedica je to nastavka rotacije na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore, kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

Zbog toga je jutros južnokorejski Kospi indeks, koji je prepun tehnoloških dionica, u minusu, dok je australski ASX 200 u plusu ponajviše zahvaljujući jačanju financijskog sektora.


Podršku tržištima pruža napredak u Washingtonu prema donošenju novih poticajnih mjera, što bi trebalo ubrzati oporavak američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih proizvođača.

U subotu je, naime, Senat prihvatio paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara, pa bi, nakon usuglašavanja u Zastupničkom domu, do kraja tjedna predsjednik Joe Biden trebao potpisati taj zakon.

S druge strane, ulagače zabrinjava rast prinosa na američke dugoročne državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice kreću se jutros oko 1,60 posto, nedaleko najviše razine u godinu dana, pa se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekuje.

„Izgledi za jačanje inflacije značajno su povećani potezima u monetarnoj i fiskalnoj politici širom svijeta. Moguće je veće ubrzanje inflacije nego što su ulagači očekivali, a to bi moglo utjecati na tržišta i njihovu nestabilnost”, kaže David Solomon, izvršni direktor u Galdman Sachsu.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, dosegnuvši najvišu razinu od kraja studenoga prošle godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,45 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,40 na 109,20 jena, najvišu razinu u devet mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1850 dolara, najnižu razinu od kraja studenoga, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1900 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,4 posto, na 65,32 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 68,57 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE