GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brinu virus i Fed

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brinu virus i Fed
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, nakon još jednog oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, a u fokusu ulagača su vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekulacije o monetarnoj politici Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, no i dalje je blizu najniže razine u posljednjih godinu dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji skliznule oko 0,1 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 1 posto.

Na burzama vlada oprez dok ulagači prate vijesti o omikronu, koji je u Južnoafričkoj Republici postao dominantna varijanta koronavirusa manje od četiri tjedna nakon što se pojavio.

Ovoga tjedna prve slučajeve zabilježile su mnoge azijske i europske zemlje, a jučer je prvi slučaj omikrona pronađen i u SAD-u.

Zbog toga su u srijedu na Wall Streetu svi vodeći burzovni indeksi potonuli više od 1 posto, drugi dan zaredom.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Omikron varijanta virusa mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnja cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

„Sve što trenutno možemo raditi je praćenje vijesti o omikronu i čekati odgovore na niz pitanja o toj novoj varijanti virusa. Plašim se da će proći tjedni do jasnih odgovora”, kaže Kyle Rodda, analitičar u brokerskoj kući IG markets.

Ulagače zabrinjavaju i signali iz američke središnje banke da bi mogla ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo.

„Ovo s omikronom je prvi put nakon dugo vremena da tržište nije loše vijesti iskoristilo kao još jednu izliku za rast cijena dionica. Dosad je nakon loših vijesti uvijek očekivalo povećanje likvidnosti od strane Feda, a sada to nije slučaj”, kaže Kyle Rodda.

Naprotiv, jučer je predsjednik Feda Jerome Powell u drugom danu izvještavanja Kongresa o gospodarskoj situaciji kazao da Fed mora biti spreman reagirati u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovici iduće godine.

Dan ranije Powell je poručio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

„Sada očekujemo da će Fed završiti program kupnje imovine u travnju 2022., a ključne kamate povećati prvi put u lipnju iduće godine”, pišu analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar stagnira, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon dva dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 95,96 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,93 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 113,45 jena na 113,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1310 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1330 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, no i dalje se kreću nedaleko najnižih razina u tri mjeseca, na koje su skliznule u utorak.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,42 posto, na 69,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,39 posto, na 66,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE