GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi blizu rekordnih razina

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi blizu rekordnih razina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 08:06
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer se cijene dionica kreću oko rekordnih razina, a podršku tržištima pružaju dobri gospodarski pokazatelji i najave novih poticajnih mjera u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, blizu rekordnih razina.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 0,6 posto. No, u Južnoj Koreji i Šangaju pale su između 0,1 i 0,4 posto.

Podršku tržištima pružaju dobri makroekonomski pokazatelji iz najvećih azijskih gospodarstava.

U Japanu su narudžbe za strojeve porasle drugi mjesec zaredom, dok su podaci o kineskoj vanjskoj trgovini bolji nego što se očekivalo.

Izvoz Kine porastao je u prosincu za 18 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, dok je uvoz ojačao 6,5 posto, što pokazuje da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno oporavlja od koronakrize.

No, burzovni indeksi u Šangaju jutros su pali jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica dosegnule najviše razine u 13 godina.

Podršku tržištima već tjednima pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u.

Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Televizijska postaja CNN objavila je jučer da Biden planira paket poticajnih mjera u iznosu od 2.000 milijardi dolara, više nego što se na tržištima špekuliralo.

Biden će svoje planove objaviti u četvrtak navečer.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati, a oporavak od koronakrize ubrzati.

Zbog toga su vijesti o političkoj nesigurnosti u Washingtonu na azijskim tržištima u drugom planu.

Zastupnički dom Kongresa glasao je u srijedu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa zbog prošlotjednog poticanja na napad na Kongres.

Tako je Trump postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu, no male su šanse da se opoziv potvrdi dvotrećinskom većinom u Senatu.

„Vijesti o tome izazivaju kratkoročno podrhtavanje na tržištu, no čini se da ulagači gledaju preko toga i očekuju poboljšanje gospodarske situacije u ostatku godine”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,97 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,60 na 104,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2150 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2210 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom jer su nakon vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i nastavku restriktivnih mjera u nizu zemalja splasnule nade u brzi oporavak potražnje za 'crnim zlatom'.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,2 posto, na 52,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 55,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE