GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, pad indeksa

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, pad indeksa
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2021 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, unatoč novim rekordima na Wall Streetu, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci iz kineskog i japanskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,25 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,5 posto. No, u Šangaju i Hong Kongu indeksi su pali između 0,7 i 1,4 posto.

Ulagači su oprezni jer su jutros objavljeni službeni podaci pokazali da su u kolovozu u Kini proizvodne aktivnosti porasle sporije nego mjesec dana prije, dok su aktivnosti u uslužnom sektoru znatno pale.

To znači da se oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize usporava.

Usporava se i oporavak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva, japanskog, na što je ukazao podatak o padu industrijske proizvodnje u srpnju.

S druge strane, podršku tržištima pruža jučerašnji novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje naznakama da američka središnja banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

U petak je, naime, predsjednik Feda Jerome Powell poručio da će Fed biti oprezan u smanjenju poticaja i da se nastavlja stabilan oporavak gospodarstva.

A to znači da će Fed nastaviti tiskati novac još neko vrijeme, a tek potom povećati ključne kamatne stope.

„Sada je jasno da će Fed i dalje podržavati gospodarstvo golemim iznosima, vjerojatno do studenoga. Neki čak smatraju da Fed uopće neće u ovoj godini početi smanjivati program kupnje državnih obveznica. No, svi se slažu da je Powell signalizirao da se neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa”, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Dolar blago oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,57 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,75 na 109,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1825 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1805 dolara.

A cijene su nafte pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,40 posto, na 73,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,50 posto, na 68,85 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE