GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, strah od zaoštravanja monetarne politike

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, strah od zaoštravanja monetarne politike
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno jer su zbog strahovanja od zaoštravanja monetarne politike oštro pale cijene dionica na kineskim tržištima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Šangaju i Hong Kongu su, pak, pale oko 1,6 posto.

Oštar pad kineskih tržišta posljedica je špekulacija da bi kineska središnja banka uskoro mogla započeti zaoštravati monetarnu politiku.

„Teško je za očekivati da će monetarna politika ostati labava kao što je bila. Uz to, strani su ulagači oprezni nakon oštre retorike kineskog predsjednika Xi Jinpinga”, kaže Masahiko Loo, portfelj menadžer u tvrtki AllianceBernstein.

Jučer je predsjednik Xi, povodom proslave stogodišnjice kineske Komunističke partije, kazao da kineski narod nikad neće dopustiti stranim snagama da ih tlači ili zlostavlja.


"Svatko tko se usudi pokušati to, krvavo će udariti glavom o čelični zid koji je iskovalo više od 1,4 milijarde Kineza", rekao je.

Zbog toga azijske ulagače nije osobito impresionirao jučerašnji šesti uzastopni rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Uz to, ulagači su suzdržani uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo utjecati na daljnje odluke američke središnje banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih porastao za 700.000, oko 140.000 više nego mjesec dana prije, a da je stopa nezaposlenosti pala s 5,8 na 5,7 posto.

Dužnosnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da je prerano za zaoštravanje monetarne politike, unatoč jačanju inflacije, jer se tržište rada još nije dovoljno oporavilo od koronakrize.

No, nastavi li se snažan oporavak tržišta rada, moguće je da će Fed smanjiti monetarne poticaje i povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekuje, kažu analitičari.

„Previše snažni podaci s tržišta rada mogli bi, paradoksalno, biti loši za tržište jer bi mogli navesti Fed na povećanje kamata brže nego što se očekuje. Za tržište bi bili bolji slabiji podaci”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla uoči .

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,57 bodova, blizu najviše razine od travnja, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 111,15 na 111,65 jena, najvišu razinu od ožujka prošle godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1845 dolara, blizu najniže razine u tri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1850 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,25 posto, na 76,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,30 posto, na 75,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE