GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina zbog slabih kineskih podataka

Azijska tržišta: Oprezna trgovina zbog slabih kineskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi u četvrtak su cijene dionica blago porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, no trguje se oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja iz kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,8 posto. U Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,4 i 1,5 posto.

Nakon nekoliko dana nestabilnog trgovanja, jutros su se azijske burze ponešto smirile.

U Japanu je jučer na izborima u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci pobijedio Fumio Kishida, bivši šef japanske diplomacije, i tako postao novi čelnik te stranke i premijer.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji blagi, ali ipak rast Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

No, trguje se oprezno zbog slabih pokazatelja iz Kine i strahovanja ulagača da će se nastaviti poremećaji u opskrbi električnom energijom, što će dodatno oslabiti oporavak gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je aktivnost u kineskom uslužnom sektoru u rujnu porasla, no tvornička aktivnost neočekivano je pala.

„Poremećaji u opskrbi strujom vjerojatno će potrajati do kraja 2021. godine jer su lokalne vlasti pod pritiskom da ispune ciljeve smanjenja štetnih emisija za ovu godinu. Zbog toga bi ulagači mogli ostati oprezni po pitanju zarada kineskih kompanija u četvrtom tromjesečju”, kaže Chaoping Zhu, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande, koja je pod pritiskom zbog pada prodaje i golemih dugova.

Cijena dionice te kompanije oscilira puno blaže od kada je Evergrande najavio prodaju svog udjela u Shengjing banci vrijednog 1,5 milijardi dolara.

To bi trebalo pomoći kompaniji da isplati dospjele i kamate na obveznice koje će tek dospjeti na naplatu, što bi značilo da će izbjeći stečaj. No, konačno rješenje još je uvijek daleko.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u godinu dana jer ulagači traže sigurnije utočište za kapital.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,74 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 111,55 na 111,80 jena, najvišu razinu u gotovo 18 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1605 dolara, najnižu razinu u 14 mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1685 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,15 posto, na 78,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 74,75 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE