GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa, brinu štete od širenja koronavirusa

Azijska tržišta: Pad indeksa, brinu štete od širenja koronavirusa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 07:09
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu pale, prateći jučerašnji pad Wall Streeta, jer se ulagači plaše velikih gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa izvan Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,00 sati u minusu 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji skliznule između 0,3 i 2,4 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu četvrti dan zaredom, i to za više od 3 posto.

U posljednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u prosincu 2018. godine.

U protekla četiri dana tržišna vrijednost dionica iz sastavu S&P 500 indeksa srezana je za 2.138 milijardi dolara.

Posljedica je to jačanja strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine - od Južne Koreje, preko Irana, do Italije i Španjolske.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je jučer Amerikance da bi se trebali pripremiti za moguće širenje epidemije koronavirusa, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je, pak, da je epidemija u Kini dosegnula vrhunac, no ulagači strahuju da će se širenje virusa ubrzati u drugim zemljama.

Jutros je Kina objavila da je broj novozaraženih u utorak bio manji nego dan prije, no u Južnoj Koreji taj je broj porastao. U toj je zemlji od koronavirusa dosad umrlo 12 ljudi.

U Italiji je, pak, broj umrlih od tog virusa porastao na 11.

Prema podacima Reutersa, virus se proširio na više od 30 zemalja u svijetu, pri čemu je zabilježeno oko 40 smrtnih slučajeva, ponajviše u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji.

Širenje virusa u svijetu moglo bi globalnom gospodarstvu nanijeti više štete nego što se prije procjenjivalo, pa ulagači svoj kapital preusmjeravaju iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, u sigurnije, kao što su državne obveznice.

Japanski Nikkei indeks pod pritiskom je i zbog zabrinutosti da bi zbog epidemije mogle biti otkazane Olimpijske igre u Tokiju u srpnju.

Dolar oslabio

A na valutnim se tržištima špekulira da bi zbog koronakrize američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope, pa je dolar posljednjih dana izgubio na zamahu.

Nakon što je krajem prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta dosegnula najviše razine u tri godine, jutros je pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,02 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,24 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 110,85 na 110,25 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0850 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,96 posto, na 50,38 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,78 posto, na 55,38 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE