GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa na kraju tjedna

Azijska tržišta: Pad indeksa na kraju tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i ne žele riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0,2 posto. U Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,4 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon izvješća agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 978.000, oko 300.000 više nego što se očekivalo.

Snažan rast zapošljavanja izazvao je zabrinutosti u vezi jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti američku središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

To je izazvalo rast prinosa na američke državne obveznice, pa su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,6320 posto.

„Američke realne kamate su porasle, što nije dobro za sklonost prema riziku i raspoloženje na tržištima dionica”, kaže Chris Weston, direktor u brokerskoj kući Pepperstone.

Zbog toga su ulagači oprezni uoči službenog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih porastao za 650.000, znatno više u odnosu na 266.000 mjesec dana prije, što bi potvrdilo da se tržište rada oporavlja, ali i da se može očekivati jačanje potrošnje i inflacijskih pritisaka.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju na godišnjoj razini porasle 3,1 posto, što je znatno iznad Fedove ciljane razine inflacije od 2 posto.

No, dužnosnici Feda neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da se bliži vrijeme kada bi trebalo započeti raspravu o smanjenju iznosa za kupnju državnih obveznica, što bi bio prvi korak prema zaoštravanju monetarne politike.

„Tržište analizira snažne gospodarske podatke i inflacijske pritiske, pa procjenjuje kada bi Fed mogao početi smanjivati poticaje i kako to uračunati u cijene dionica”, kaže Brad Neuman, direktor u tvrtki Alger.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,49 bodova, dok je u srijedu u ovo doba iznosio 89,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,95 na 110,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2120 dolara, dok se još jučer ujutro kretala iznad 1,2200 dolara.

A cijene su nafte jutros pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u više godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,40 posto, na 71,05 dolara, nakon što je jučer dosegnula najvišu razinu od svibnja 2019.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela pala 0,30 posto, 68,60 dolara, nakon što je jučer dosegnula najvišu razinu od listopada 2018.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE