GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa za kraj tjedna

Azijska tržišta: Pad indeksa za kraj tjedna
KOREKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta, nakon što je azijski MSCI indeks ovoga tjedna snažno porastao i dosegnuo najviše razine od kada postoji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, pa je skliznuo s rekordne razine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,3 posto.

Od početka tjedna MSCI indeks skočio je više od 3,5 posto jer su ulagači odahnuli nakon mirne primopredaje vlasti u Washingtonu i jer se nadaju da će novi predsjednik Joe Biden uskoro uspjeti uvjeriti Kongres da prihvati njegov prijedlog paketa poticajnih mjera, koji vrijedi oko 1.900 milijardi dolara.

No, nakon snažnog rasta cijena dionica od početka tjedna, ulagači su jutros odlučili povući dio zarade s tržišta.

A na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi stagnirali na rekordnim razinama, nakon snažnog rasta prethodnih dana i tjedana.

„Tržište je imalo vrlo snažan zamah na ulasku u ovu godinu i uoči formiranja Bidenove vlade jer se očekuju veći poticaji i općenito veća javna potrošnja”, kaže Mohannad Aama, direktor u tvrtki Beam Capital Management.

A da su poticaji gospodarstvu potrebni, pokazuju jučer objavljeni podaci prema kojima je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao ispod 900.000, no i dalje je vrlo visok zbog pandemije koronavirusa.

Stoga se ulagači plaše da će u siječnju, kao i u prosincu, broj zaposlenih u SAD-u pasti.

I dok je tržište rada i dalje pod pritiskom pandemije, druga područja, kao što su građevinski i proizvodni sektor, podržavaju oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Dolar oslabio četvrti dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala četvrti dan zaredom jer bi javni dug i proračunski deficit SAD-a mogli snažno porasti nakon novih poticajnih fiskalnih mjera.

Prihvati li Kongres Bidenov prijedlog, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu, zajedno s lanjskim, dosegnuli bi 10 posto BDP-a.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,32 boda. Od početka tjedna taj je indeks pao 0,7 posto.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti jutros je blago porastao s jučerašnjih 103,50 na 103,55 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2170 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2125 dolara.

Europska središnja banka jučer je, kao što se očekivalo, zadržala kamatne stope nepromijenjene, ali je poručila da je spremna dodatno podržati gospodarstvo ako bude potrebno.

Nakon redovite sjednice čelnika ECB-a, predsjednica središnje banke Christine Lagarde upozorila je na daljnje širenje koronavirusa u Europi i mogućnost produljenja trajanja restriktivnih mjera, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstva eurozone.

Cijene nafte pale

Cijene su nafte, pak, jutros osjetno pale nakon izvješća o neočekivanom rastu zaliha nafte u SAD-u prošloga tjedna, što ukazuje na slabost potražnje.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1 posto, na 52,59 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 55,64 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE