GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad na početku novog kvartala

Azijska tržišta: Pad na početku novog kvartala
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 07:36
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, na početku novog tromjesečja, nakon što su u proteklom kvartalu izgubile oko 10 posto zbog usporavanja rasta gospodarstava i povećanja kamata u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,9 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 1,3 posto. U Australiji su, pak, blago porasle, dok se u Hong Kongu zbog praznika ne radi.

Na samom početku trgovanja većina tih indeksa bila je u pozitivnom području jer su ulagači bili optimističniji na početku novog kvartala, nakon što su u prethodnom cijene dionica oštro pale.

No, entuzijazam je ubrzo splasnuo, pa su indeksi izgubili početne dobitke.

Ulagače nisu osobito ohrabrili novi podaci koji ukazuju na rast proizvodne aktivnosti u Kini, što pokazuje da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja, nakon što je mjesecima bilo pod pritiskom zbog borbe protiv koronavirusa.

Gospodarski podaci iz Japana nisu baš ohrabrujući, premda tamošnja središnja banka već dulje vrijeme vodi izuzetno poticajnu monetarnu politiku i poručuje da će nastaviti tim putem sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

Loše raspoloženja na burzama ponajviše je posljedica usporavanja rasta globalnog gospodarstva jer mnoge središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope. A to negativno utječe na rizičnije investicije.

Ulagače je razočarao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones oslabio je 0,82 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,88, a Nasdaq indeks 1,33 posto.

Tako je mjesec lipanj na najvećoj svjetskoj burzi završen u sumornom raspoloženju. Sva tri indeksa zabilježila su pad i u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je, pak, više od 15 posto, S&P 500 više od 20, a Nasdaq indeks gotovo 30 posto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962., a za Nasdaq najgore od kada postoji.

Dolar oslabio, cijene nafte blago pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon višednevnog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,94 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 136,55 na 135,15 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0455 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta svjetskog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za 'crnim zlatom'.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,10 posto, na 108,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,37 posto, na 105,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE