GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Peti uzastopni rast indeksa

Azijska tržišta: Peti uzastopni rast indeksa
SERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle i u srijedu, peti dan zaredom, zahvaljujući solidnim pokazateljima iz dvaju najvećih svjetskih gospodarstva i nadi ulagača da će američki Fed zadržati popustljivu monetarnu politiku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši peti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 1 posto. No, u Šangaju i Hong Kongu blago su pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 0,5 posto, a još je više, 1,2 posto, skočio Nasdaq indeks.

Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva oporavljaju od koronakrize.

U Kini je promet u trgovini na malo u kolovozu porastao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Tvornička aktivnost snažno je porasla u kolovozu, već četvrti mjesec zaredom, dok su uvozne cijene u istom mjesecu porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje inflacijskih pritisaka.

U fokusu ulagača je jučer započeta dvodnevna sjednica čelnika američke središnja banke, prva otkako je predsjednik Feda Jerome Powell najavio popustljiviji stav središnje banke prema inflaciji.

Priopćenje sa sjednice bit će objavljeno u srijedu navečer, a potom slijedi konferencija za medije Jeromea Powella.

„Kako se američki Kongres ne uspijeva dogovoriti oko novih fiskalnih poticajnih mjera, neki investitori smatraju da bi monetarna politika trebala ispuniti tu prazninu. Stoga se čeka hoće li Fed ispuniti ta očekivanja”, piše Tapas Strickland, analitičar u NAB-u, u osvrtu na situaciju na tržištima.

Od kada je u ožujku izbila koronakriza, Fed je drastično srezao ključne kamatne stope na nulu, ponovno počeo otkupljivati državne obveznice i uveo niz mjera za ublažavanje recesije.

Upravo zahvaljujući tim mjerama, kao i fiskalnim poticajima američkih vlasti, Wall Street je nadoknadio sve gubitke od koronakrize, pa su S&P 500, kao i Nasdaq indeks, nedavno dosegnuli rekordne razine.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon dva dana pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,75 na 105,25 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1840 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1865 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 40,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 38,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE