GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta pod pritiskom neizvjesnosti oko fiskalnih poticaja

Azijska tržišta pod pritiskom neizvjesnosti oko fiskalnih poticaja
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim burzama cijene dionica u srijedu su pale zbog rastućih neizvjesnosti oko toga hoće li se američki političari dogovoriti o novom paketu fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, koje se i dalje nosi s teškim posljedicama koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7,00 sati bio je u minusu 0,76 posto.

Na najvećem gubitku pritom su bili indeksi kineskih burzi - šangajski je potonuo gotovo 2 posto, šenzenski za 2,7 posto, a hongkonški za 0,2 posto.

Među rijetkim dobitnicima bio je tokijski Nikkei 225, koji je jutros u plusu 0,2 posto.

Do korekcije cijena na tržištima kapitala u Aziji došlo je zbog zastoja u pregovorima između Bijele kuće i demokratskih čelnika u Kongresu oko fiskalnih poticaja, koji se nastavlja već četvrti dan zaredom, pri čemu se obje strane međusobno optužuju za nepopustljivost.

Bez političkog dogovora, američko gospodarstvo moglo bi ostati samo s mjerama koje je u subotu kroz dvije izvršne uredbe donio predsjednik Donald Trump.

"Golema je neizvjesnost. Čini se da je objema stranama sve teže postići kompromis kako se bliže izbori. Trumpovi prijedlozi manji su od onoga što je tržište očekivalo. A pitanje je i hoće li zaživjeti", kaže Junpei Tanaka, strateg pir Pictetu.

Američka izborna kampanja, pak, dobiva sve više na zamahu, nakon što je demokratski predsjednički kandidat Joe Biden odabrao senatoricu Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,3 posto, na 93.846 bodova.

Taj indeks potonuo je u ožujku s najviše razine u tri godine za čak 9 posto, a samo u srpnju bio je na gubitku 4 posto, tako da su investitori sada podijeljeni oko toga je li dolar u kolovozu napokon našao podršku oko ove razine tečaja ili je riječ o pauzi prije njegova daljnjeg pada.

Tečaj jena u srijedu je oslabio 0,24 posto u odnosu na dan ranije, na 106,76 jena za dolar, što je njegova najniža razinu od 24. srpnja.

Tečaj eura, pak, jutros iznosi 1,1718 dolara što je 0,23 posto manje nego dan ranije.

Snažniji tečaj dolara nije pomogao plemenitim metalima. Spot cijena zlata jutros je potonula gotovo 6 posto, odnosno za 5,6 posto, na 1.914 dolara za uncu, što je njezin najveći dnevni pad u više od sedam godina.

Korekcija cijena zlata u posljednja dva dana za više od 7 posto pritisnula je tečaj australske valute, budući je Australija drugi najveći svjetski proizvođač zlata. Tečaj australskog dolara oslabio je 0,35 posto prema američkoj valuti, na 0,712 američka dolara.

Cijena srebra, pak, potonula je više od 15 posto, što je njezin najveći pad u zadnjih više od 10 godina.

Na naftnim tržištima također su cijene korigirane. Barel Brenta u Londonu pojeftinio je 0,8 posto u odnosu na jučer, na 44,63 dolara, a na američkom za 0,64 posto, na 41,67 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE