GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Prekid pozitivnog niza

Azijska tržišta: Prekid pozitivnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 11:06
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Nakon višednevnog rasta, na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak blago pale jer su kineska tržišta izgubila na zamahu, pa ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji snažni rast Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u dvije i pol godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji porasle između 0,5 i 1,1 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, oko 0,3 posto, dok je na burzi u Hong Kongu trgovanje otkazano zbog uragana.

Na burzama se jutros trguje oprezno jer su cijene dionica snažno rasle danima, pa su ulagači odlučili predahnuti.

Stoga ih nisu potaknuli ni bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je u rujnu kineski izvoz porastao 9,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na jačanje inozemne potražnje.

Na jačanje domaće potražnje ukazuje, pak, rast uvoza za čak 13,2 posto na godišnjoj razini, nakon pada u kolovozu.

Ti podaci pokazuju da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno oporavlja od koronakrize.

Premda se jutros na regionalnim tržištima trguje suzdržano, Simon Yuen, osnivač tvrtke Surich Asset Management, kaže da očekuje nastavak pozitivnog trenda na tržištima nakon predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

„Očekujemo da će azijska tržišta iduće dvije do tri godine rasti po većim stopama od drugih svjetskih tržišta jer bi pobjeda Joe Bidena na predsjedničkim izborima olakšala odnose između SAD-a i Kine. Ako, pak, pobijedi Donald Trump, Kina će potaknuti potražnju, odnosno osobnu potrošnju kako bi povećala svoju dominaciju u svijetu”, kaže Yuen.

Tržišta se navikavaju na to da bi demokratski kandidat Joe Biden mogao zasjesti u Bijelu kuću, s obzirom da ankete pokazuju da u predsjedničkoj utrci ima znatnu prednost pred Trumpom.

Mnogi ulagači smatraju da bi Biden mogao povećati poreze, pa se mjesecima vjerovalo da je Donald Trump, koji je smanjio poreze, bolji izbor za tržišta dionica.

No, kako rastu očekivanja da će Biden pobijediti, analitičari ukazuju na potencijalne koristi od njegove vlasti, kao što su povećana ulaganja u infrastrukturu i manje nesigurnosti zbog trgovinskih sukoba.

Zahvaljujući tome, kao i nadi ulagača u nove poticajne gospodarske mjere, jučer su na Wall Streetu burzovni indeksi snažno porasli. S&P 500 skočio je više od 1,6 posto.

Pritom su po rastu cijena predvodile dionice tehnoloških kompanija, pa je i jutros na azijskim burzama taj sektor ojačao.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,17 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,09 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 105,55 na 105,35 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1795 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1815 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne, nakon što su jučer pale. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,05 posto, na 41,70 dolara, dok se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 39,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE