GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa, oprezna trgovina

Azijska tržišta: Rast indeksa, oprezna trgovina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ – Na azijskim su burzama u petak indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnih dana, no trguje se oprezno jer će središnje banke uskoro početi smanjivati poticaje, što je najavila i Europska središnja banka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, no od početka tjedna i dalje je na gubitku 0,8 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,6 posto.

Najviše su porasle cijene dionica u Hong Kongu, što se zahvaljuje oporavku dionica proizvođača videoigara Tencenta i Neteasea, koje su jučer oštro pale jer su kineske vlasti podsjetile na primjenu novih pravila u sektoru.

No, taj sektor i dalje je nestabilan jer su vlasti najavile sporije odobravanje dozvola za nove igre u zemlji.

Na ostalim se burzama u regiji trguje opreznije dok ulagači prate poruke središnjih banaka o poticajima.

Europska središnja banka (ECB) poručila je jučer da planira blago smanjiti kupnju obveznica do kraja godine, ocijenivši da time neće dovesti u opasnost povoljne uvjete financiranja.

„Sklonost riziku oscilira u posljednja 24 sata. Prvo su ulagači pozitivno reagirali na poruke čelnika ECB-a s njihove sjednice, kao i na dobre pokazatelje s američkog tržišta rada. No, Wall Street je jučer ipak pao zbog strahovanja da će Fed početi smanjivati poticaje, ali i zbog širenja delta soja koronavirusa”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks pali treći dan zaredom, a u fokusu ulagača bio je podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao za 35.000, na 310.000, najnižu razinu od ožujka prošle godine.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada, a čelnici američke središnje banke već dulje vrijeme poručuju da će ukidanje monetarnih poticaja uslijediti kada se tržište rada oporavi od koronakrize.

Stoga se ulagači plaše da će Fed uskoro početi smanjivati program kupnje državnih obveznica, a ti su poticaji bili glavna poluga rasta cijena dionica za vrijeme koronakrize.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala. No, dolar je na putu prvog tjednog dobitka nakon dva tjedna pada. Od početka tjedna u plusu je oko 0,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,48 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio s jučerašnjih 110,15 na 109,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1830 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1820 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,15 posto, na 71,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 68,00 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE