GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 07:03
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,4 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Tržište se smirilo nakon što je znatno palo prošloga tjedna, kada je američka središnja banka neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

Jučer je u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je namjera središnje banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacijskih pritisaka.

„Pričekat ćemo aktualne pokazatelje o inflaciji ili drugim neravnotežama”, kazao je Powell.

To je ponešto umirilo ulagače.

„Tržište je prošloga tjedna uhvaćeno nespremno, što se tiče Fedovih poruka. Svi su bili iznenađeni signalima o kamatama i sada prilagođavaju svoje pozicije”, kaže Andrew Mies, direktor u tvrtki 6 Meridian.

Ovih dana pažljivo će se pratiti komentari dužnosnika Feda, koji bi mogli signalizirati priprema li se smanjenje programa otkupa obveznica.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, a da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi početkom iduće godine.

A to bi označilo početak zaoštravanja monetarne politike jer sa snažnim oporavkom gospodarstva inflacijski pritisci rastu snažnije nego što se očekivalo.

„Smanjenje programa okupa obveznica na prelazu godine čini mi se vrlo vjerojatno, s obzirom na trenutnu situaciju”, kaže Tom Porcelli, ekonomist u tvrtki RBC Capital Market.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala nakon Powellove izjave da Fed neće žuriti s povećanjem kamata samo zbog jačanja inflacije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,77 bodova, dok je u ponedjeljak u ovo doba iznosio 92,32 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,75 na 110,75 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1935 dolara, dok je u ponedjeljak u ovo doba iznosila 1,1865 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle na nove najviše razine u više godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,50 posto, na 75,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,40 posto, na 73,16 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE