GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Rast indeksa, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, dok je tečaj dolara pao, a trguje se oprezno zbog ukrajinske krize i neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,1 posto. U Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Nikkei indeks pao je nakon što je objavljeno da je izvoz Japana u siječnju porastao za 9,6 posto na godišnjoj razini, što je znatno sporiji rast nego što se očekivalo.

S druge strane, australsku burzu podržao je podatak da je u siječnju broj zaposlenih porastao više od očekivanja, za 12.900 zaposlenih, dok je stopa nezaposlenosti ostala na 4,2 posto.

Na ostalim burzama vlada oprez, kao i na Wall Streetu dan prije, kada je Dow Jones indeks blago pao, a S&P 500 blago porastao.

Suzdržanost ulagača posljedica je neizvjesnosti u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa Feda.

Jučer je objavljen zapisnik s posljednje sjednice čelnika središnje banke, koji nije dodatno uplašio ulagače.

I dalje se očekuje da će Fed već na idućoj sjednici povećati kamate, ali zapisnik je pokazao da nema dugoročnijih planova, nego da će se o kamatama odlučivati na svakoj idućoj sjednici.

To je ponešto umirilo ulagače, koje je ovih dana zabrinuo James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, izjavama da bi do početka srpnja kamate trebalo povećati za cijeli postotni bod.

„Činjenica da Fed nije bio agresivniji nego što se očekivalo ponešto je podržala tržište. Ulagači su se plašili da je Bullardov stav rašireniji, no čini se da to nije tako”, kaže Lou Brien, strateg u tvrtki DRW Trading.

Ipak, to nije znatnije utjecalo na očekivanja. I dalje se procjenjuje da će Fed u ožujku povećati kamate vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Svi posljednji podaci o rastu cijena proizvoda, potrošnje Amerikanaca i industrijske proizvodnje podržavaju tezu da Fed mora znatnije zaoštriti monetarnu politiku, nakon što je godinama labava monetarna politika podržavala oporavak gospodarstva od koronakrize i rast cijena dionica.

Ulagači prate i razvoj situacije oko Ukrajine. Premda su ponešto popustile napetosti između SAD-a i Rusije, Zapad i dalje poručuje da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,97 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 115,65 na 115,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1360 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1350 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,73 posto, na 94,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,84 posto, na 92,87 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE