GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa za kraj tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa za kraj tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 07:34
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i naznake daljnjeg oporavka gospodarstava u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, odmaknuvši se od najniže razine u tri mjeseca.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,5 posto.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda su se burzovni indeksi cijelo vrijeme izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, što ukazuje na nesigurnost.

Najveća podrška tržištima jutros stiže s kineskih burzi koje su znatno porasle nakon pada prethodnih dana, kada su indeksi skliznuli na najniže razine u tri mjeseca.

Optimizam kineskih ulagača u vezi oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva jutros je prevladao nad zabrinutostima zbog ponovnog zatezanja odnosa između SAD-a i Kine kako po nekim gospodarskim pitanjima, tako i po pitanju poštivanja ljudskih prava u Kini.

„Posljednji pad kineskih tržišta bio je zabrinjavajući, no to ne mijenja činjenicu da se tamošnje gospodarstvo oporavlja”, kaže Yasutada Suzuki, direktor u Sumitomo Mitsui Bank.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija zbog niza razloga. Među ostalim, novog 'zatvaranja' u Europi zbog trećeg vala širenja koronavirusa i poremećaja u cijepljenju, ali i zbog mogućeg povećanja poreza u SAD-u kako bi se financirali dosadašnji fiskalni poticaji i budući infrastrukturni projekti.

Na tržištu su sve prisutnije i zabrinutosti zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u slučaju da ubrzanje oporavka gospodarstava potakne i rast inflacije.

Dolar ojačao, cijene nafte na putu tjednog pada

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla treći dan zaredom i kreće se oko najviše razine u četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 92,78 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,90 na 109,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1780 dolara, najniže razine u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1815 dolara.

Pad eura posljedica je strahovanja ulagača da će se europska gospodarstva oporavljati sporije nego što se očekivalo zbog novog 'zatvaranja' u Europi i sporog provođenja cijepljenja protiv covida-19.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su jučer skliznule oko 4 posto. Cijena barela na američkom tržištu porasla je 1 posto, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 62,45 dolara.

Unatoč današnjem rastu, cijene su nafte na putu gubitaka treći tjedan zaredom.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE