GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Razočaranje iz Hong Konga spustilo indekse

Azijska tržišta: Razočaranje iz Hong Konga spustilo indekse
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, unatoč porukama iz SAD-a i Hong Konga da će se nastaviti voditi politika poticanja oporavka gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,3 i 2,5 posto.

Na samom početku trgovanja azijske su burze blago porasle jer je jasno da će vlasti u najvećim svjetskim gospodarstvima održavati poticajne mjere dok oporavak od koronakrize ne bude u zamahu.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer u izvješću Kongresu da je gospodarski oporavak neujednačen i da će trebati još vremena dok se zaposlenost i inflacija ne primaknu ciljanim razinama.

Stoga je poručio da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku dok se situacija u gospodarstvu dodatno ne poboljša i dok to omogućuje niska inflacija.

„Jasno je da će Powell idućih nekoliko mjeseci pjevati istu pjesmu o popustljivoj politici. Dok se ne vrati barem polovica od 10 milijuna izgubljenih radnih mjesta u SAD-u, Powell neće promijeniti melodiju”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Nastavak podrške gospodarstvu najavile su i vlasti u Hong Kongu, no kako se gospodarstvo počelo oporavljati, ove će godine proračunski manjak biti smanjen, nakon što je prošle godine dosegnuo rekordne razine.

Smanjenje proračunskog deficita razočaralo je ulagače, kao i najava povećanja takse na trgovanje dionicama u Hong Kongu, pa su jutros burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu oštro pali.

Ulagače je pokolebala i procjena vlasti u Hong Kongu da će ove godine gospodarstvo porasti između 3,5 i 5,5 posto. Nadali su se bržem oporavku, nakon što je lani gospodarstvo palo 6,1 posto.

Zbog svega toga, i na ostalim najvećim azijskim burzama cijene su dionica jutros pale.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je jučer skliznula na najnižu razinu od polovice siječnja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 105,05 na 105,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2145 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2165 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon snažnog rasta prethodnih dana.

Cijena barela na američkom tržištu skliznula je 0,8 posto, na 61,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 65,00 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE