GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse

Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,4 i 1,3 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streeta i europskim burzama za više od 3 posto, što je posljedica snažnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu, posebice u SAD-u i Europi.

U 12 saveznih država SAD-a zabilježen je rekordni broj hospitaliziranih Covid-19 pacijenata, dok su Njemačka i Francuska objavile planove za zatvaranje velikog dijela javnog života na mjesec dana zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

„Do jučer se tržište nadalo da će poboljšanja u borbi zdravstva protiv koronavirusa spriječiti nova ozbiljna zatvaranja u gospodarstvima. No, u Europi se ta dinamika sada promijenila, a pitanje je hoće li taj primjer slijediti i SAD”, piše u osvrtu na situaciju Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

S obzirom na to, sve je jasnije da se ni američko, ni globalno gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Ipak, pad azijskih burzi nije tako oštar kao jučer na američkim i europskim tržištima.

„Azija uglavnom drži koronavirus pod kontrolom, pa je drugi ili već treći val širenja virusa nije zahvatio kao Europu i SAD. Zahvaljujući tome, domaća gospodarstva u dobrom su stanju. Izvoz će ostati usporen, ali domaća je potražnja i dalje OK, a situacija je bolja nego u Europi i SAD-u”, kaže Rob Carnell, ekonomist u banci ING.

Podršku tržištima pruža i rast američkih terminskih indeksa za otprilike 1 posto, što znači da bi, ako se u međuvremenu situacija ne preokrene, Wall Street danas mogao zabilježiti prvi rast nakon tri dana pada.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednice japanske i europske središnje banke, kao i niz makroekonomskih pokazatelja.

S najviše pažnje očekuje se podatak o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju. Analitičari u anketi Reutersa očekuju skok BDP-a za rekordnih 31 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom kvartalu potonuo rekordnih 31,4 posto.

„Bilo kakvo razočaranje u tom izvješću moglo bi znatno utjecati na tržišta, s obzirom na njihovu sadašnju slabost”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Dolar ojačao četvrti dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla četvrti dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,10 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 104,45 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1755 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1780 dolara.

Cijene nafte stabilne nakon oštrog pada

A nakon što su jučer oštro pale, jutros su cijene nafte stabilne.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,1 posto, na 39,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 posto, na 37,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE