GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Slabi podaci iz Kine pritisnuli indekse

Azijska tržišta: Slabi podaci iz Kine pritisnuli indekse
NERVOZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2021 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo gospodarski podaci iz Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,45 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,9 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0,3 posto.

Azijske ulagače razočarali su slabi podaci iz Kine, koji pokazuju da se oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava.

Promet u trgovini na malo porastao je u kolovozu samo 2,5 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali rast od 7 posto. Industrijska je proizvodnja, pak, porasla za 5,3 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 5,8-postotni rast u srpnju.

Uz to, Kina je suočena s najbržim rastom broja novozaraženih koronavirusom od izbijanja pandemije početkom 2020. godine, što bi, kažu analitičari, moglo dodatno usporiti oporavak gospodarstva.

No, podršku burzi u Šangaju pruža nada ulagača da će kineske vlasti uvesti nove poticajne mjere kako bi ubrzale oporavak gospodarstva.

Većina ostalih azijskih burzi prati jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, što je posljedica strahovanja ulagača od daljnjeg usporavanja oporavka američkog gospodarstva, s obzirom na nastavak širenja delta varijante koronavirusa.

U fokusu je ulagača bio i prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Tako je jučer na najvećoj svjetskoj burzi nastavljeno klizanje cijena dionica koje, uz kraće prekide, traje već desetak dana. Od početka mjeseca S&P 500 indeks oslabio je 1,8 posto. No, od početka godine i dalje je na dobitku više od 18 posto.

„Moguće je da je tržište spremno za korekciju cijena dionica, s obzirom na njihov snažan rast od početka godine. Većina gospodarskih pokazatelja je slabija nego što se očekivalo, što se poklapa sa širenjem delta varijante virusa”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Tržišta su, također, fokusirana na to kada će američka središnja banka Fed službeno najaviti smanjenje poticaja.

„Na tržištima vlada nesigurnost dok ulagači čekaju kada će Fed početi smanjivati iznose za kupnju obveznica, što će ovisiti o situaciji na tržištu rada i inflaciji”, kaže Sean Debow, direktor u tvrtki Eurizon Asset Management.

Jučer je objavljeno da su u kolovozu potrošačke cijene u SAD-u porasle 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a 5,3 posto u odnosu na lanjski kolovoz. Premda je inflacija i dalje vrlo visoka, ulagači se nadaju da je, kako to tvrde čelnici američke središnje banke, privremena.

Dolar stagnira, cijene nafte porasle

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,62 boda, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 110,05 na 109,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1815 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna pale više nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,45 posto, na 73,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,50 posto, na 70,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE