GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa drugi dan zaredom

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa drugi dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak snažno porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, a time i ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,25 posto, ojačavši više od 1 posto drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 0,5 i 1,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu, čime je nadoknađen dio prošlotjednih gubitaka.

Podršku tržištima pružaju i najave daljnjih poticajnih mjera.

Vlasti Južne Koreje razmatraju još jedan krug isplate poticaja, kao i dodatni proračun za pomoć gospodarstvu, dok se od australske središnje banke očekuje zadržavanje poticajne monetarne politike.

Ulagači se nadaju da će i američki Kongres uskoro prihvatiti novi paket poticajnih mjera gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Najave novog predsjednika SAD-a Joe Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara mjesecima su podržavale rast cijena dionica.

No, pitanje je koliko će poticajni paket na kraju iznositi, s obzirom da je početkom tjedna 10 republikanskih senatora predložilo plan poticaja vrijedan samo oko 600 milijardi dolara.

Biden je jučer razgovarao s tom skupinom republikanskih senatora, a unatoč konstruktivnom razgovoru, kako su priopćili iz Bijele kuće, demokratski zastupnici u Kongresu krenut će u postupak prihvaćanja Bidenova prijedloga i bez podrške republikanaca.

„Rasprava o paketu poticajnih mjera bit će vrlo zanimljiva i tržišta će je pratiti. No, tržišta su već uračunala u cijene da će taj paket poticaja uskoro biti prihvaćen”, kaže Kyle Rodda, analitičar u tvrtki IG.

Rastu cijena dionica pridonijele su i naznake smirivanja Wall Streeta, nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Profesionalni investitori na Wall Streetu plašili su se da će mali ulagači nastaviti trgovati dionicama, no odahnuli su jer su se ti ulagači usmjerili na tržište srebra.

Cijena dionice GameStopa pala je jučer više od 30 posto, dok je cijena unce srebra skočila 7 posto, na 28,80 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 30 dolara, najvišu razinu u osam godina.

Jutros je, pak, cijena srebra pala više od 1 posto, na 28,30 dolara.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,88 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,50 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,70 na 104,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2075 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2130 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 1 posto, na 54,09 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 56,88 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE