GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog slabljenja kineskih covid mjera

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog slabljenja kineskih covid mjera
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2022 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na kineskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle jer se ulagači nadaju da bi vlasti uskoro mogle ublažiti restriktivne covid mjere, dok se na ostalim burzama trguje oprezno jer nema puno razloga za kupnju dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,7 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 3,7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, a pale su i cijene dionica u Južnoj Koreji, 0,6 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,3 i 3,5 posto.

MSCI azijski indeks u plusu je zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu jer se ulagači nadaju ublažavanju covid mjera, što bi moglo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Podršku tim tržištima pružio je i snažan rast cijena tehnoloških dionica, koje u posljednje vrijeme znatno osciliraju.

No, na ostalim se burzama trguje oprezno, kao i na Wall Streetu u petak, kada su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali.

Pad tih indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je u studenome broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto manje nego mjesec dana prije, ali znatno više nego što se očekivalo.


Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 3,7 posto, dok je prosječna satnica u privatnom sektoru u studenome porasla za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, više u odnosu na listopad, kada je porasla 4,7 posto.


To pokazuje da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje snažni.

Većina analitičara i dalje očekuje da će američka središnja banka u prosincu povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova, no ostaju otvorena pitanja do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, nakon što je prošloga tjedna izgubila oko 1,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,28 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,50 bodova.


Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti stagnira oko 134,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0575 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0535 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale prvi put u posljednja četiri tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,97 posto, na 86,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,03 posto, na 80,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE