GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa

Azijska tržišta: Snažan rast indeksa
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2023 / 07:20
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ- Azijsko-pacifička tržišta su uvelike porasla nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao zakon o gornjoj granici duga koji je omogućio SAD-u da izbjegne neispunjenje svojih financijskih obveza tijekom vikenda.

Kompromisni zakon o gornjoj granici duga prošao je Senat s razlikom od 63 prema 36 glasova u četvrtak navečer, dobivši dovoljno potpore obiju stranaka da se pređe prag od 60 glasova u domu kako bi se izbjegao filibuster. U srijedu je prošao kroz Dom nakon otprilike 72 sata, prošavši 314-117.

Hongkonški Hang Seng indeks zabilježio je rast od 0,54% u ponedjeljak, produživši svoj uspon u odnosu na porast od 4% zabilježen na sjednici u petak. Tržišta kontinentalne Kine suprotstavila su se trendu, s neznatnim porastom Shanghai Compositea i padom Shenzhenske komponente za 0,62%.

Terminske cijene nafte također su porasle jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) vodila odluku Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte za dodatnih milijun barela dnevno.

U Japanu, Nikkei 225 dodatno je porastao nakon što je vodio svoje globalne konkurente u svibnju, dobivši 1,82% kako bi se trgovalo na najvišoj novogodišnjoj razini, a kako je Topix bio 1,5% viši. Sljedeća razina na koju će ulagači paziti bit će oznaka od 32.000, što bi referentni indeks dovelo na najviši nivo od 1989. godine.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,58%, a Kosdaq za 0,4%. Australski S&P/ASX 200 porastao je 1,08%, uoči sutrašnje odluke središnje banke o stopama.

U SAD-u su u petak sva tri glavna indeksa dobila preko 1%, pri čemu je Dow Jones Industrial Average skočio 2,12% što je njegov najbolji dan od siječnja.

S&P 500 popeo se 1,45%, dok je Nasdaq Composite napredovao 1,07%, dosegnuvši najvišu razinu od travnja 2022. tijekom sjednice.

Tagovi: Azijska tržišta, mSCI Asia Pacific Index, Hang Seng, Shnaghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE