GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast indeksa

Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrom raspoloženju na kineskim tržištima, a snažno su porasle i cijene nafte, pa se kreću na najvišim razinama u više godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 2,1 posto. U Australiji su blago pale, dok se u Južnoj Koreji zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Hong Kongu, što se ponajviše zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora.

Posljednjih su mjeseci, naime, kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne energije u nekim regijama.

Unatoč današnjem rastu burzovnih indeksa, na tržištima ne vlada euforija jer i dalje rastu cijene nafte i ostalih energenata, što bi moglo dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju i tako izazvati usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

Tim više što se sve više središnjih banaka u svijetu priprema za smanjenje monetarnih poticaja.

„Prinosi na obveznice i dalje rastu, očekivanja u vezi inflacije također, dok monetarno zaoštravanje u raznim oblicima postaje sve prisutnije”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dodaju kako bi se manjak čipova na tržištu mogao protegnuti i na iduću godinu, što bi izazvalo dodatnu zabrinutost u vezi neujednačenog oporavka.

„Kada se tome doda i manjak energenata, gospodarsko okruženje puno je slabije u odnosu na optimizam ulagača u prvoj fazi oporavka globalnog gospodarstva”, pišu analitičari ANZ-a.

U petak su objavljeni znatno slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u. Unatoč tome, očekuje se da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,12 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 112,20 na 112,55 jena.

Cijena eura kreće se, pak, oko 1,1570 dolara, kao i u petak navečer.

A cijene su nafte dodatno porasle, nakon što su prošloga tjedna skočile oko 4 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,40 posto, 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,85 posto, na 80,80 dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu kreće se oko najviših razina u tri, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica jačanja potražnje zbog oporavka gospodarstava i nedovoljno snažne ponude.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE