GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: U Kini rast, drugdje blaga korekcija

Azijska tržišta: U Kini rast, drugdje blaga korekcija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na kineskim su burzama u petak cijene dionica porasle, dok su na većini ostalih azijskih tržišta pale, uz mršav obujam trgovanja jer se uoči dočeka Nove godine radi skraćeno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto. No, od početka godine na gubitku je više od 5 posto.

Jutros su u Šangaju i Hong Kongu cijene dionica porasle između 0,4 i 1,2 posto, dok su u Singapuru i Australiji pale između 0,1 i 0,9 posto. U Japanu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Rast kineskih burzi ponajviše se zahvaljuje snažnom skoku tehnološkog sektora, koji se tako djelomice oporavio od pada posljednjih tjedana zbog strože regulacije tog sektora.

Podršku tržištima pružili su i podaci o blagom rastu proizvodne aktivnosti u Kini u prosincu, što je ohrabrilo ulagače, s obzirom da su analitičari očekivali blagi pad aktivnosti.

No, na ostalim se burzama trguje oprezno dok ulagači prate vijesti o rekordnom broju zaraženih koronavirusom u svijetu.

Na azijskim je burzama cijele godine vladala nestabilnost, na što ukazuje i različito kretanje najvažnijih burzovnih indeksa.

Tako je, primjerice, japanski Nikkei porastao u ovoj godini gotovo 5 posto, dok je hongkonški Hang Seng indeks potonuo 14 posto. U Šangaju su, pak, cijene dionica pale više od 5 posto.

A na Wall Streetu su ove godine burzovni indeksi snažno porasli.

Uoči posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini, S&P 500 na dobitku je više od 27 posto. Nasdaq indeks porastao je, pak, oko 23, a Dow Jones gotovo 20 posto.

Posljednjih dana cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi rastu zahvaljujući uljepšavanju portfelja pred kraj godine. Uobičajeno u posljednjih pet dana jedne godine i prva dva dana iduće cijene dionica rastu, što se naziva 'usponom Djeda Mraza'.

Podršku tržištu pružaju i dobri gospodarski pokazatelji, kao i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa.

No, ulagači su posljednjih dana oprezni jer su ove godine cijene dionica snažno porasle, treću godinu zaredom, a iduće godine slijedi zaoštravanje monetarne politike i povećanje ključnih kamatnih stopa Feda.

Posljednje dvije godine najveću podršku tržištu pružali su monetarni i fiskalni poticaji kako bi se gospodarstvo othrvalo koronakrizi.

No, američka središnja banka uskoro će završiti program otkupa obveznica, a potom i povećati kamatne stope.

A na većini europskih burzi u petak se, na Staru godinu, ne radi. U ovoj godini FTSE indeks porastao je oko 14,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 15,8, a pariški CAC više od 29 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,03 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,97 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 115,05 na 115,10 jena, najvišu razinu u mjesec dana.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1320 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1330 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,50 posto, na 79,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 76,55 dolara.

U cijeloj ovoj godini cijena barela na londonskom tržištu porasla je više od 50 posto.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE