GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u

Azijska tržišta: Ulagači oprezni uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 07:10
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno zbog novih naznaka usporavanja oporavka kineskog gospodarstava i nesklonosti riziku uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično osjetno utječe na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo najvišu razinu u pet tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle oko 0,7 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,2 i 0,5 posto.

Kineska su tržišta u minusu zbog novih naznaka usporavanja oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Nakon što su nedavno objavljeni podaci o usporavanju rasta proizvodne aktivnosti u Kini, jutros je objavljeno da su aktivnosti u uslužnom sektoru u kolovozu znatno pale.

Podršku tržištima pruža, pak, nada da će kineske vlasti u slučaju daljnjeg usporavanja oporavka povećati fiskalnu potrošnju i potaknuti kreditiranje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 750.000, nakon 943.000 mjesec dana prije.

Budu li podaci bolji od očekivanja, to bi moglo izazvati bojazni da će Fed uskoro smanjiti iznose poticaja. Budu li podaci slabiji, to bi moglo značiti da će Fed još neko vrijeme nastaviti tiskati novac dosadašnjim tempom.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u mjesec dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,18 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,47 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,95 na 109,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1875 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1840 dolara.

A cijene su nafte jutros pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,05 posto, na 73,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,25 posto, na 69,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE