GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Uzlet indeksa nakon Bidenove pobjede

Azijska tržišta: Uzlet indeksa nakon Bidenove pobjede
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, kao i cijena nafte, dok je dolar oslabio jer ulagači očekuju nove poticajne mjere u SAD-u nakon pobjede Joe Bidena na predsjedničkim izborima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,4 posto, nakon prošlotjednog skoka za 6,2 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od siječnja 2018.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Singapuru porasle između 1,3 i 2,4 posto.

Na dobitku su, za više od 1 posto, i terminski indeksi na europskim burzama, kao i na Wall Streetu, nakon što je u subotu potvrđeno da je demokratski kandidat Biden pobijedio na izborima za Bijelu kuću.

Analitičari kažu da je takav ishod već uvelike ugrađen u cijene dionica na tržištima prošloga tjedna, kada je američki S&P 500 indeks skočio 7,3 posto, što je bio njegov najveći skok u tjednu predsjedničkih izbora od 1932. godine.

To se zahvaljuje ne samo Bidenovoj pobjedi, nego i podjeli vlasti u Kongresu. Čini se, naime, da će republikanci zadržati kontrolu u Senatu, a demokrati u Zastupničkom domu.

To znači da će biti teško provesti velike zaokrete u politikama, ali i da bi paket fiskalne podrške gospodarstvu u borbi protiv koronakrize mogao biti manji nego da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

„Podijeljeni Kongres mogao bi značiti da će paket novih fiskalnih poticajnih mjera biti manji nego da su demokrati sasvim preuzeli kontrolu u Kongresu, no očekuju se veći monetarni poticaji, odnosno da će ključne kamatne stope američkog Feda ostati niske dulje vrijeme nego što se mislilo”, kaže Dave Wang, portfelj menadžer u tvrtki Nuvest Capital.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i očekivanjima da će popustiti trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, kada Trump napusti Bijelu kuću.

Dolar oslabio

Kako se očekuje daljnje popuštanje monetarne politike američke središnje banke Feda, dolar je i dalje pod pritiskom, nakon što je prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta pala 1,9 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dodatno je jutros oslabio, na 92,16 bodova, najnižu razinu od početka rujna, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,23 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 103,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1890 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1870 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 2,6 posto, na 40,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2.75 posto, na 38,15 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Joe Biden, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE