GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski indeksi na najvišim razinama u 19 mjeseci

Azijski indeksi na najvišim razinama u 19 mjeseci
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2020 / 08:20
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule najviše razine u 19 mjeseci, što se zahvaljuje optimizmu ulagača uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,47 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2018. godine.
Pritom su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,3 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će se zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava kada se poboljšaju trgovinski odnosi između SAD-a i Kine.
Peking je prošloga tjedna potvrdio da će zamjenik premijera Liu He ovoga tjedna u Washingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.
Potpisivanje sporazuma planira se 15. siječnja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.
Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.
Pozitivno na tržišta utječe i popuštanje napetosti između SAD-a i Irana, koje su trajale desetak dana nakon što je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.
„Popuštanje geopolitičkih napetosti i predstojeće potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine pozitivni su za globalno gospodarstvo. No, još nije nije javno objavljen sporazum između SAD-a i Kine na 86 stranica. Postoje sumnje u to koliko je sporazum sveobuhvatan i hoće li prva faza sporazuma biti sasvim implementirana od strane obje vlade”, kaže Joseph Capurso, strateg u CBA.
Dolar ojačao
A na valutnim je tržištima dolar jutros blago ojačao prema košarici valuta.
Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,36 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,30 bodova.
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,45 na 109,60 jena.
No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1125 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1120 dolara.
Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 5 posto.
Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 10 centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 6 centi, na 65,05 dolara.
Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE