GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski indeksi na novim rekordnim razinama

Azijski indeksi na novim rekordnim razinama
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 07:58
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u petak, četvrti dan zaredom, pa su dosegnule nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će se, zahvaljujući cjepivu protiv covida-19 i poticajnim mjerama, svjetska gospodarstva iduće godine brzo oporaviti od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,2 i 1,2 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će koronavirus, od kojega je ove godine u svijetu umrlo oko 1,5 milijuna ljudi, uskoro biti zaustavljen, s obzirom da su razvijena cjepiva.

Ulagači očekuju da će se nakon cijepljenja gospodarske aktivnosti normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

No, u SAD-u i mnogim zemljama Europe i dalje se bilježi rekordni broj novozaraženih i umrlih.

„Tržišta dionica ponašaju se kao da je zaraza već suzbijena. Zapravo će proći još vremena dok cjepivo dođe do svakog kutka u svijetu, a zaraza počne padati. S obzirom na rapidni skok cijena dionica u proteklih mjesec dana, uskoro će doći do povlačenja zarade s tržišta. No, mislim i to da tržište još nije dosegnulo vrhunac”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrati postići dogovor do kraja godine.

„Još nedavno se činilo da dogovor u ovoj godini nije moguć, no sada se čini da je paket pomoći vrijedan oko 1.000 milijardi dolara nadohvat ruke”, kaže Fujito.

Zbog toga su u drugom planu podaci koji pokazuju da je posljednjih mjeseci oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporen jer su mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere zbog širenja koronavirusa.

Unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvu, na Wall Streetu je S&P 500 indeks ove godine porastao 13 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti.

Dolar najslabiji u dvije i pol godine

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta i jutros kreće na najnižim razinama od travnja 2018. godine jer se očekuju nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama.

Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 90,68 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,04 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 104,45 na 103,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2150 dolara, novu najvišu razinu od travnja 2018., dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2120 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle i dosegnule najviše razine od ožujka nakon što su OPEC i saveznici tog kartela dogovorili manje nego što se planiralo povećanje proizvodnje od siječnja iduće godine.

Na američkom je tržištu cijena barela skočila 1,5 posto, na 46,34 dolara, a na londonskom tržištu 1,8 posto, na 49,59 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE