GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski indeksi prate rast Wall Streeta

Azijski indeksi prate rast Wall Streeta
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na novu najnižu razinu u 20 godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Japanski Nikkei indeks bio je jutros u plusu i više od 1 posto, no izgubio je dio tog dobitka nakon vijesti da je u pucnjavi teško ranjen bivši premijer Shinzo Abe.

Abe je bio poznat po svojoj izuzetno poticajnoj gospodarskoj politici i bio je na čelu vlade dulje od bilo kojeg drugog premijera u povijesti Japana, a i danas je visoko pozicioniran u Liberalnoj demokratskoj stranci.

Ostale azijske burze pod utjecajem su jučerašnjeg rasta cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,12 posto, dok je S&P 500 porastao 1,50, a Nasdaq indeks 2,28 posto.

Nakon što je u prvom polugodištu S&P 500 zabilježio najveći pad još od 1970. godine, u prva četiri radna dana srpnja taj je indeks porastao.

Tržište se pokušava oporaviti, premda se na gospodarskom planu nije promijenilo ništa – inflacija je i dalje visoka, Rusija i dalje napada Ukrajinu, a američka središnja banka najavljuje daljnje povećanje kamata.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda, objavljen u srijedu, pokazao je da se čelnici središnje banke slažu da bi na sjednici u srpnju trebalo dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 8,5 posto.

Niz posljednjih podataka pokazuje da se rast gospodarstva usporava, pa se na tržištima najviše raspravlja o tome hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili mu prijeti recesija.

Ulagače je jučer ponešto ohrabrio guverner Feda Christopher Waller kazavši da su strahovanja od recesije pretjerana, dok je James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da očekuje 'mekano' prizemljenje gospodarstva.

U petak će u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, iz kojeg će se moći vidjeti kakva je situacija na tržištu rada i popuštaju li inflacijski pritisci.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju broj zaposlenih povećan za 268.000, dok je mjesec dana prije porastao za 390.000.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

A na valutnom tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira na najvišoj razini u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,82 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,87 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 135,75 na 135,35 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0145 dolara, najnižu razinu od kraja 2002. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0205 dolara.

Pritisak na euro posljedica je rekordno visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva eurozone, što, kažu analitičari, vodi u recesiju.

Tim više što Europska središnja banka (ECB) mora povećati kamate kako bi pokušala suzbiti inflaciju, što je i najavila.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 0,37 posto, na 104,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,42 posto, na 102,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE