GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski indeksi skliznuli s rekordnih razina

Azijski indeksi skliznuli s rekordnih razina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina, kao i jučer na Wall Streetu, jer je ulagače zabrinuo zastoj u Washingtonu u pregovorima o dodatnim poticajnim gospodarskim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, skliznuvši s rekordne razine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji kliznule između 0,1 i 0,7 posto. U Šangaju su, pak, porasle oko 0,2 posto.

Od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pali na najniže razine u više godina, azijski MSCI i japanski Nikkei indeks skočili su gotovo 60 posto.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

No, restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa izazvale su velike gospodarske štete, a milijuni Amerikanaca ostali su bez posla, pa američko gospodarstvo ovisi o fiskalnim i monetarnim poticajima.

Republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu već mjesecima pregovaraju o novom paketu pomoći gospodarstvu, no čini se da dogovor o 900 milijardi dolara fiskalnih poticaja neće biti postignut do kraja tjedna, kako su se ulagači nadali.

„Tržište je snažno poraslo u vrlo kratkom vremenu, pa su ulagači sada oprezni”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Zabrinjava ga, kaže, i pad cijena dionica u tehnološkom sektoru.

„Te su dionice rasle posljednjih šest tjedana, bez obzira što se događalo, pa bi pad njihovih cijena mogao značiti signal da se priprema kratkoročna korekcija”, kaže McCarthy.

Unatoč koronakrizi, svjetske su burze ove godine snažno porasle i kreću se na rekordnim razinama. Stoga analitičari kažu da je tržište ranjivo na svaku lošu vijest bilo o cjepivu, bilo o poticajnim mjerama.

U fokusu ulagača su i pregovori između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Dolar blago ojačao četvrti dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, četvrti dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 91,08 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,15 na 104,35 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2095 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2130 dolara.

Ulagači su oprezni u vezi eura jer se očekuje da će na današnjoj sjednici čelnici Europske središnje banke (ECB) povećati programe otkupa obveznica i jeftinih kredita kako bi potaknuli izlazak gospodarstva eurozone iz recesije.

Trgovci, također, smatraju da bi ECB mogao poručiti nešto o tečaju eura, koji je s niskih razina u ožujku skočio gotovo 14 posto, što šteti europskim izvoznicima.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, unatoč podatku o rastu zaliha u SAD-u, jer ulagači 'igraju' na oporavak gospodarstva. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,6 posto, na 45,80 dolara, a na londonskom tržištu 0,5 posto, na 49,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
ODLUKE
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Donalda Trumpa priopćila je u utorak da će početi prihvaćati donacije u kriptovaluti kao dio napora da izgradi ono što naziva "kriptovojskom" koja vodi do dana izbora.
Ima li kraja rastu cijena kave?
KAVA
Ima li kraja rastu cijena kave?
BERLIN - Kava je sve skuplja. Tome doprinose klimatske promjene i veća potrošnja na Dalekom istoku, ali i rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TOKYO - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito nakon niza gospodarskih podataka iz Japana.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvješću o zaradi u srijedu.
Kakva blamaža Tomaševićevog projekta: Zagreb ostaje bez 320 milijuna eura
DEBAKL
Kakva blamaža Tomaševićevog projekta: Zagreb ostaje bez 320 milijuna eura
ZAGREB - Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević u predizborno vrijeme pompozno najavio najveću investiciju u vodoopskrbu i odvodnju ikad - više od 320 milijuna eura, koje je planirao uložiti do 2029. godine - nije se uspio probiti ni među 15 najviše bodovanih projekata koji će biti sufinancirani od strane EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE