GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje

Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok podršku tržištima pruža odluka o nastavku poticajne monetarne politike u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,6 posto. U Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Azijski su ulagači suzdržani jer su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor.

Nakon što je prošloga tjedna taj sektor snažno porastao i pogurao S&P 500 indeks na rekordnu razinu, jučer su cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Microsoft i Nvidia, pale.

Posljedica je to opreza ulagača uoči objave poslovnih rezultata tih kompanija ovoga i idućega tjedna.

Prošle je godine za koronakrize tehnološki sektor predvodio po rastu na tržištu, pa bi poslovni rezultati mogli pokazati jesu li visoke cijene u tom sektoru opravdane.

„Tržište je snažno skočilo od početka godine, pa mu je potreban predah. Zasad se radi samo o laganoj dobitonosnoj prodaji uoči objave rezultata velikih tehnoloških imena”, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Podršku azijskim burzama pružila je, pak, odluka kineskih monetarnih vlasti da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene.

To je u skladu s očekivanjima na tržištima, no dio ulagača plašio se da bi kineske vlasti mogle signalizirati da će uskoro zbog snažnog rasta kreditiranja i cijena nekretnina početi zatezati monetarnu politiku.

Dolar na najnižoj razinu u šest tjedana

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros pala na najnižu razinu u šest tjedana, dok je euro ojačao, zahvaljujući napretku u cijepljenju protiv covida-19 u Europi.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,68 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,75 na 108,15 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2035 dolara, najvišu razinu u šest tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1955 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 67,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto, na 63,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE