GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni na početku tjedna

Azijski investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa u svijetu, dok podršku tržištima pruža nada u nove poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 2,6 posto.

Skok cijene dionica na burzi u Šangaju za više od 2 posto zahvaljuje se odluci kineske središnje banke da zadrži ključne kamatne stope na niskim razinama kako bi podržala nastavak oporavka gospodarstva.

No, na drugim burzama u regiji ne vlada tako dobro raspoloženje jer ulagače zabrinjava daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što bi moglo otežati oporavak gospodarstava.

U svijetu je dosad koronavirusom zaraženo više od 14 milijuna ljudi, a umrlo ih je gotovo 602 tisuće.

Samo u SAD-u broj umrlih dosegnuo je 140 tisuća, a zaraženih 3,7 milijuna, pri čemu se u nekim saveznim državama, kao što su Florida, Kalifornija i Teksas, svakodnevno nižu novi rekordi u broju zaraženih.

To će zasigurno usporiti oporavak američkog gospodarstva, pa se ulagači nadaju novim poticajnim fiskalnim mjerama, s obzirom da neke od sadašnjih poticajnih mjera ističu krajem mjeseca.

„Wall Street je optimističan, no raspoloženje na Main Streetu nije tako dobro, s obzirom na širenje koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera. Otpušteni radnici plaše se da neće tako skoro pronaći novi posao i bit će još zabrinutiji ako Kongres ne prihvati dodatne poticajne mjere”, pišu analitičari Oxford Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Ulagači se, također, nadaju da će čelnici Europske unije postići dogovor o paketu pomoći gospodarstvima u iznosu od 750 milijardi eura, što bi trebalo pridonijeti oporavku gospodarstva eurozone kojemu prijeti najdublja recesija od Drugog svjetskog rata.

No, pregovori u Bruxellesu traju već tri dana, pa je moguće da će odluka biti odgođena do idućeg samita.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,13 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 95,95 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 107 na 107,35 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1415 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1425 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,70 posto, na 42,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 40,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE