GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni na početku tjedna

Azijski investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2021 / 07:06
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa u nekim zemljama regije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju. U Hong Kongu je, pak, odgođeno otvaranje burze zbog nevremena.

Nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, azijski ulagači nisu voljni dodatno riskirati zbog rasta broja novozaraženih od koronavirusa.

Tako je australska država Queensland ponovno u ponedjeljak uvela obavezno nošenje maski i ograničila okupljanja u kućama, uz pojačane mjere socijalne distance uvedene u cijeloj zemlji, pa je sada nekim oblikom 'lockdowna' ili restrikcija obuhvaćeno više od 10 milijuna Australaca.

U najvećem australskom gradu Sydneyju za vikend je uveden 'lockdown', kao i u Darwinu na sjeveru zemlje, dok zdravstvene vlasti pokušavaju spriječiti širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Indonezija je, pak, zabilježila rekordan broj novih slučajeva, dok je Tajland uveo nove restrikcije, a Malezija će najvjerojatnije produžiti 'lockdown'.

Prošloga su tjedna cijene dionica na svjetskim burzama znatno porasle, zahvaljujući porukama iz američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa, ali i najavama povećanja državne potrošnje.

Naime, predsjednik SAD-a Joe Biden postigao je dogovor sa senatorima o paketu ulaganja od 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte u idućih osam godina, od čega se oko 580 milijardi odnosi na novu potrošnju.

„Ulagači pažljivo prate razvoj situacije u Kongresu u vezi infrastrukturnih projekata. Taj bi paket mogao znatno potaknuti potražnju”, pišu analitičari ANZ banke u osvrtu na situaciji na tržištima.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,84 boda, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 110,75 na 110,65 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1925 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1935 dolara.

Cijene su se nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su porasle pet tjedana zaredom i dosegnule najviše razine od listopada 2018.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 0,25 posto, na 75,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,19 posto, na 73,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE