GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni na početku tjedna

Azijski investitori oprezni na početku tjedna
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon naznaka usporavanja oporavka kineskog gospodarstva, dok su cijene nafte znatno pale.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 5,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo više od 6 posto i skliznuo na najniže razine od prosinca.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 1,4 posto. U Hong Kongu i Šangaju skliznule su, pak, između 0,5 i 0,7 posto.

Kineska se tržišta još uvijek nisu stabilizirala, nakon što su prošloga tjedna oštro pala zbog strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima.

Ulagače zabrinjava i rast broja novozaraženih koronavirusom u Kini, dok makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je Caixin/Markit indeks proizvodne aktivnosti u srpnju skliznuo na 50,3 boda, dok su analitičari očekivali da će iznositi 51,1 bod.

To pokazuje da aktivnosti i dalje rastu, ali sporije nego prethodnih mjeseci.

Podršku tržištima pružaju, pak, dobri gospodarski pokazatelji iz eurozone i SAD-a, najvećih trgovinskih partnera zemalja u regiji.

Uz to, američki terminski indeksi jutros su plusu, pa se očekuje da bi na Wall Streetu u ponedjeljak cijene dionica mogle nadoknaditi gubitke od prošloga tjedna.

Tim više što je jutros objavljeno da su senatori u Kongresu SAD-a postigli dogovor o paketu investicija u infrastrukturu vrijednom oko 1.000 milijardi dolara, o čemu bi se moglo glasovati već ovoga tjedna.

To bi moglo dodatno podržati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

Na valutnim se tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stabilizirala, nakon što je prošloga tjedna pala 0,8 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,12 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,65 na 109,70 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1865 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1870 dolara.

A cijene su nafte jutros pale, nakon prošlotjednog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,45 posto, na 74,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,25 posto, na 73,01 dolar.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE