GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda

Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači ne žele dodatno riskirati nakon snažnog rasta tržišta posljednjih dana, a uoči poruka čelnika američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,2 posto.

Nakon snažnog rasta prethodnih dana i tjedana, zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize, jutros na azijskim burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks pali.

Ulagači čekaju nove poruke iz Feda nakon što će danas završiti dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuju se promjene po pitanju monetarne politike, no ulagača zanima što će Fed poručiti o aktualnoj gospodarskoj situaciji.

„Tržišta su se odlučila na predah nakon snažnog rasta proteklih tjedana. S prethodnih sjednica Feda stizale su sumorne poruke, pa će biti zanimljivo čuti kako Fed ocjenjuje podatke s tržišta rada“, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Naime, u prethodna dva dana svjetske su burze snažno porasle, nakon vijesti da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, dok su analitičari očekivali gubitak oko 8 milijuna radnih mjesta, nakon što je mjesec dana prije izgubljeno više od 20 milijuna radnih mjesta.

Neočekivano dobri podaci s tržišta rada potaknuli su nadu da je najgore razdoblje za američko gospodarstvo završeno i da s postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih gospodarstava slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije.

No, prisutni su i rizici po tržišta - od drugog vala širenja koronavirusa i mogućih trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine do povećanog broja stečajeva i rasta nezaposlenosti.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,37 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,73 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 108,15 na 107,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1340 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1285 dolara.

A cijene su nafte pale nakon snažnog rasta posljednjih tjedana. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,4 posto, na 38,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 40,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Federalne rezerve, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE