GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN istražuje Dukat i Konzum zbog navodnog dogovaranja cijena

AZTN istražuje Dukat i Konzum zbog navodnog dogovaranja cijena
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2014 / 09:44
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U 2013. godini upravni sudovi i Visoki upravi sud nisu srušili nijednu odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iako se 21 tvrtka žalila na rješenja Agencije kojima su kažnjeni zbog zabranjenog ponašanje na tržištu.
U dva slučaja same su tvrtke povukle svoje tužbe pa je došlo do obustave postupka, a u preostalih 19 sudovi su te tužbe odbili. O tome AZTN informira Sabor u svom redovitom godišnjem izvješću ističući da to govori da se nastavlja trend pozitivnih rezultata kad je u pitanju efikasnost odluka Agencije, piše Novi list.

Tako je u prošloj godini Agencija dobila »bitke« protiv nakladnika dnevnih novina, Hrvatske radiotelevizije, trgovaca uredskom opremom, Proplina..., a uglavnom je nastojala spriječiti zabranjeni sporazum na tržištu, narušavanje tržišnog natjecanja ili zloupotrebu vladajućeg položaja.

Od ulaska Hrvatske u EU, žalbe na rješenje AZTN-a rješava isključivo Visoki upravni sud, dok su ranije one išle i na upravne sudove, ovisno o mjesnoj nadležnosti.  

U Agenciji otkrivaju da su lani pokrenuli niz postupaka i odradili većinu posla na utvrđivanju narušavanja tržišnog natjecanja u maloprodaji i distribuciji. No, tek trebaju utvrditi je li bilo zabranjenih vertikalnih sporazuma, primjerice između dobavljača ili proizvođača i trgovaca i to na način da su nametnute minimalne veleprodajne i maloprodajne cijena ili fiksne cijene prodaje, da je dogovoreno ograničeno područje prodaje ili neke druge zabranjene obveze.  Tako su pokrenuti postupci protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a...

Agencija kaže da je postupke protiv proizvođača i trgovaca pokrenula na osnovu saznanja do kojih je došla iz redovitih sektorskih istraživanja tržišta distribucije i maloprodaje u Hrvatskoj.

I dok je tu riječ o vertikalnim sporazumima, Agencija ističe i da je odlučna u borbi protiv horizontalnih, odnosno kartelskih sporazuma te da je kažnjavanje kartela jedan od njihovih prioriteta, jer takvi dogovori o cijenama nanose najveću štetu tržištu. U borbi protiv kartela Agencija je dobila i veće ovlasti, poput nenajavljene pretrage poslovnih i drugih prostorija, zemljišta i prijevoznih sredstva, oduzimanja predmeta, i u prošloj su je godini po prvi put iskoristili. Ne kažu o kojem je slučaju riječ, ali priznaju da nisu pronašli dokaze zabranjenog sporazuma, odnosno kartela među konkurentima, te ističu da ih u korištenju ovlasti nenajavljene pretrage ograničava i to što im nedostaje oprema za digitalnu forenziku, koju ne mogu nabaviti zbog nedostataka novca.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN, Konzum, Dukat, NTL, Viro, Carlsberg
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE