GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Baby Beef: Iznimno teško stanje u sektoru

Baby Beef: Iznimno teško stanje u sektoru
JUNAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 14:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef u četvrtak je ponovno upozorila na izuzetno teško stanje u tom sektoru, uzrokovano rastom troškova poslovanja te poručila kako je pet do 12 da se problemi počnu rješavati, najavivši novi sasanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede idući tjedan.

Predstavnici Udruge održali su danas sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković na temu teškog stanja u sektoru uzorkovanom rastom svih troškova u poslovanju.

"Kalkulacije koje su nedavno napravljene, pokazale su da je gubitak u tom sektoru dosegnuo otprilike 300 milijuna kuna i kako je pet do 12 da se nastali problemi riješe", istaknuo je nakon sastanka predsjednik Udruge Zvonimir Širjan.

Novi sastanak s predstavnicima ministarstva, kako je kazao, najavljen je za sljedeći tjedan. Na njemu bi se definiralo na koji način će se riješiti nagomilani problemi u sektoru.

"Hrvatski proizvođači tovne junadi kupuju 300 posto skuplji kukuruz. Nažalost, kapaciteti u silosima za otkup kukuruza nisu ni približno popunjeni, jer nemaju novca za kupnju tako skupog kukuruza, što znači da bi pad naše proizvodnje mogao biti 40, pa i 60 posto", upozorio je.

Sadašnja je situacija, kako je rekao, da su cijene žitarica i kukuruza 300 posto više, da određeni sektori ostvaruju ekstra profite, dok je stočarstvo u situaciji da je neispativo i generira velike gubitke. "Sljedeće bi godine pad proizvodnje, bez ozbiljne intervencije u sektor tovnog govedarstva, mogao biti i do 60 posto", napomenuo je Širjan.

Zamjenik predsjednika Udruge Toni Raič izjavio je da bi sastanak sljedeći tjedan trebao iznjedriti eventualne mogućnosti amortizacije tih problema, za koje je naveo da su "nadnaravni". "Sami sa svojim poduzetništvom ne možemo savladati tve probleme bez potpore države", ustvrdio je.

Realni pad punjenja štala u prvih šest mjeseci, kako je naveo, iznosi 10 posto, a kako vrijeme odmiče biti će sve veći. "Daleko je veći trošak da se dozvoli da sektor 'padne' pa ga ponovo 'dizat' nego u ovom momentu dozvoliti da padne. Ne smije se dozvoliti da Hrvatska ostane bez te proizvodnje", istaknuo je te dodao da idući tjedan moraju znati postoje li rješenja, jer kreću pripreme za iduću proizvodnu godinu.

Inače, nedavno izrađene kalkulacije za proizvodnju tovne junadi u 2022. pokazuju da poljoprivrednici koji tove junad posluju ispod granice rentabilnosti. Izračuni stručnih službi, naime, pokazali su da prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od 1.000 do 2.223 kune po grlu, odnosno da posluju ispod granice rentabilnosti.

Prosječno poljoprivredno gospodarstvo (ovisno o načinu tova, odnosno izvora hrane), kako su pokazale kalkulacije, ostvaruje gubitak od minimalno 1,49 do 3,42 kuna/kilograma žive mase pri čemu su u najnepovoljnijem položaju proizvođači koji svu hranu kupuju na tržištu. Tako kumulativni gubitak, po tržni cijenama iznosi 330 milijuna kuna.

Tagovi: Baby Beef, tovna junad, marija Vučković, kukuruz, Zvonimir Širjan
PROČITAJ I OVO
EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
POTEZI
EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
BRUXELLES - Europska komisija danas je službeno osnovala Zajedničko poduzeće za čipove, koje će, prema planovima, ojačati europski ekosustav poluvodiča i učvrstiti vodeću poziciju Europe u tehnološkom području. Premostit će jaz između istraživanja, inovacija i proizvodnje te tako olakšati komercijalizaciju inovativnih ideja, priopćili su iz Bruxellesa.
Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
OPTIMIZAM
Wall Street: S&P 500 skočio na najvišu ovogodišnju razinu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skočio je u petak na završnu najvišu razinu za 2023., produživši rast iz studenog u novi mjesec.
Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa
FED
Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je odbacio tržišna očekivanja za agresivno smanjenje kamatnih stopa, kazavši da je prerano za proglašavanje pobjede nad inflacijom.
Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore svinjogojcima
POTPORE
Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore svinjogojcima
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je, dan nakon sastanka s predstavnicima svinjogojstva, u e-savjetovanje uputilo izmjene dvaju programa kojima je osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore zbog pojave afričke svinjske kuge (ASK).
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Adris dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Adris dobitnik dana
ZAGREB . Jraj thedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE