GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bakar bi u budućnosti mogao biti još traženiji, evo zašto

Bakar bi u budućnosti mogao biti još traženiji, evo zašto
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2022 / 21:41
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Cijene bakra, kao i većine ostalih sirovina, rasle su u posljednje dvije godine, a potom su u lipnju ove godine doživjele značajan pad. Što možemo očekivati u budućnosti?

Bakar je na financijskim tržištima poznat kao vjesnik ekonomskih ciklusa. Kad njegova cijena poraste, predviđa se rast globalne ekonomije. Kad cijene padnu, to može biti najava recesije. Inače, slično bakru, u lipnju ove godine pale su i cijene ostalih sirovina. U svakom slučaju, od tada se govori da će zbog sve restriktivnije monetarne politike središnjih banaka doći do usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Cijena sirovina također ovisi o ponudi i potražnji. Daleko najveći potrošač bakra je Kina. Bakar se koristi u razne svrhe, ali uglavnom kao vodič električne energije. Dakle, on je osnovni materijal od kojeg se izrađuju kabeli za prijenos električne energije, a sadrže ga i svi električni uređaji.

Hladi se i kinesko gospodarstvo, a uglavnom su problemi u sektoru nekretnina, gdje je prodaja novih stanova znatno usporena zbog prezaduženosti građevinskih tvrtki, a građevinarstvo je i veliki potrošač bakra. No, to ne znači da se očekuje smanjena potražnja za bakrom.

Budući da je bakar dobar vodič električne energije (bolji vodiči su samo plemeniti metali, čija je cijena znatno viša), koristi se za izradu prijenosnih mreža za električnu energiju. Prijelaz na obnovljive izvore električne energije predviđa izgradnju solarnih i vjetroelektrana. Takve elektrane obično se nalaze u udaljenijim područjima gdje ne postoji mreža za prijenos proizvedene energije.

Stoga će se sadašnje mreže morati nadograditi i modernizirati, a za to će biti potrebne velike količine bakra. Čak bi i automobili u budućnosti mogli biti električni. Međutim, električni automobili imaju puno više žica u sebi nego automobili na fosilna goriva, pa će to također povećati potražnju za bakrom. U prilog sve većoj potražnji govori i trend digitalizacije. Računala, kao i druge električne uređaje, teško je zamisliti bez bakrenih žica.

Najveći proizvođač bakra je Čile. Trenutne cijene ne potiču ulaganja u otvaranje novih rudnika, što bi moglo značiti da ćemo za nekoliko godina imati manjak bakra na tržištu, što će znatno podići cijene ovog metala. Investicijska banka Goldman Sachs predviđa da će se cijene bakra gotovo udvostručiti do 2025. Naravno, ovo je pod pretpostavkom da se kapacitet proizvodnje bakra povećava sporije od potražnje.

Moguće je da cijene neće tako brzo rasti ako se osigura recikliranje bakra, što bi pridonijelo manjoj količini otpada, manjoj potrošnji energije za proizvodnju bakra, a ne i najmanje važno, negativan utjecaj rudnika na lokalni okoliš bio bi manja, budući da obrada metala nije baš prijateljska prema okolišu. U protivnom će potrošnju bakra smanjiti tržište s visokim cijenama ovog metala.

Tagovi: bakar, cijene bakra, kinesko tržište, električni automobili, Goldman Sachs, električna energija
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE