GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine

Bank of America: Cijena bakra ide na 20.000 dolara po toni tijekom četiri godine
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
NEW YORK - Postupni porast deficita potražnje i opskrbe mogao bi dovesti do globalne nestašice bakra, što će za četiri godine povisiti cijenu "crvenog metala" na 20.000 američkih dolara po metričkoj toni, prema analizi Bank of America ( BofA).

Zalihe bakra izmjerene u tonama trenutno su na razinama zabilježenima prije 15 godina i dovoljne su za pokrivanje samo tri tjedna potražnje, kaže Michael Widmer, strateg robnih tržišta u drugoj najvećoj američkoj banci, u analizi u koju je CNBC imao uvid.

"S tim u vezi predviđamo deficit na tržištu bakra i daljnji pad zaliha ove i sljedeće godine", rekao je analitičar.

Dodaje da sa zalihama koje su blizu točke kada je moguća velika volatilnost vremenskog raspona cijena postoji rizik da će spot cijena premašiti terminsku cijenu.

Porast volatilnosti kao rezultat pada zaliha nije bez presedana, ističe Widmer, napominjući da je tijekom 2006./07. U skladištima Londonske burze metala nedostajalo nikla. To je izazvalo skok cijena nikla za više od 300 posto.

BofA procjenjuje da će cijene bakra skočiti na 13.000 američkih dolara po toni u sljedećim godinama, nakon što su prošlog tjedna prvi put u gotovo 10 godina dosegle 10.000 dolara.

"Ako se ne ispune naša očekivanja o povećanju ponude ovog materijala na sekundarnom, netransparentnom tržištu, zalihe bi se mogle potrošiti u sljedeće tri godine, što bi dovelo do još oštrijeg skoka cijena 'red metala' do preko 20.000 dolara po toni ", zaključio je. Vidmer.

Visoke cijene bakra dodatno podržavaju slabiji dolar i sve veći zaokret gospodarstava prema zelenoj infrastrukturi, smatra David Neuhauser, osnivač i izvršni direktor američkog hedge fonda Livermore Partners.

"Mislim da je bakar" nova nafta "i ima nevjerojatne šanse u sljedećih pet do deset godina, s potencijalom da dosegne 20.000 dolara po metričkoj toni", rekao je Neuhauser za CNBC.

Tagovi: Bank of America, bakar, nafta, sirovine, nikl
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE