GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of America kritična prema bitcoinu, vidi opasnost u DeFi sustavu

Bank of America kritična prema bitcoinu, vidi opasnost u DeFi sustavu
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 08:36
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - "Bitcoin je kriptovaluta o kojoj se najviše govori, ali Ethereum [blockchain] ima više značajki, uključujući veću fleksibilnost" u svom hostingu decentraliziranih financija (DeFi) od bitcoin blockchaina, navodi Bank of America.

U svom izvješću "Bitcoin's Dirty Little Secrets", objavljenom u srijedu, drugi najveći američki zajmodavac ima puno toga za reći o najvećoj kriptovaluti, kao primjerice da "nema dobrog razloga za posjedovanje BTC-a osim ako cijene ne rastu" te da je njegov ekološki dosje loš.

Banka također naziva digitalne valute središnje banke "kriptonitom za kripto", ali intrigira ga decentralizirano financiranje za koje kaže da je "potencijalno veći remetilački faktor od bitcoina". Banka vidi DeFi kao radikalnu promjenu na glavnim tržištima kapitala, ali s 35 milijardi američkih dolara kapitalizacije još je dug put do tog statusa.

DeFi se odnosi na brzorastuće područje automatiziranih platformi za trgovanje i pozajmljivanje temeljenih na blockchainu koje bi u konačnici mogle predstavljati izazov za banke, tvrtke s Wall Streeta i osiguravajuće tvrtke. Ali zasad još nije tako, kaže banka.

„Kreiranje kredita jedan je od ključnih pokretača modernih financija. Do sada, DeFi ne radi ništa slično “, navodi se u izvješću.

Stavovi Bank of Americe uvelike se razlikuju od prošlogodišnjeg predviđanja JPMorgan Chasea, najveće američke banke, da bi brzi napredak digitalne imovine mogao predstavljati egzistencijalnu prijetnju tradicionalnim financijskim kompanijama.

Tagovi: Bank of America, bitcoin, DeFi sustav, ethereum
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE