GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire

Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
VALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Rusija razmatra kupnju valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), budući da zbog sankcija ne može kupovati dolare ili eure, objavila je danas ruska središnja banka.

Banka Rusije također je rekla da se drži politike slobodnog plutajućeg tečaja rublje i naglasila da je važno ponovno uspostaviti proračunsko pravilo o preusmjeravanju viška prihoda od nafte u fond za "crne dane", prenosi Reuters.

U izvješću središnje banke o monetarnoj politici za razdoblje 2023.-2025., stoji da se sada razmatraju različite opcije kako vratiti spomenuto fiskalno pravilo i napuniti NWF, imajući u vidu sankcije Zapada protiv Rusije.

"Rusko Ministarstvo financija radi na mogućnostima operativne provedbe mehanizma proračunskog pravila o punjenju/trošenju sredstava NWF-a u valutama prijateljskih zemalja (juan, rupija, turska lira i druge)", objavila je središnja banka .

Prema tom proračunskom pravilu, Rusija je prethodno kupovala dolare i eure za NWF, ali ne i druge valute. Dnevna kupnja deviza za taj fond obustavljena je početkom 2022. zbog povećane volatilnosti rublje.

Fondom upravlja Ministarstvo financija, ali NWF je dio međunarodnih pričuva središnje banke, koje uključuju juan. U veljači su ruske međunarodne pričuve iznosile oko 640 milijardi dolara, od čega je gotovo polovica zamrznuta zapadnim sankcijama.

Banka Rusije također je rekla da će se rusko gospodarstvo vratiti na rast 2024. nakon dvije godine pada, te da će inflacija do tada biti smanjena na ciljanih 4,0 posto, što će omogućiti središnjoj banci da vrati ključnu kamatnu stopu u raspon od 5,0 do 6,0 posto u 2025.

"Daljnji razvoj ruskog gospodarstva karakterizira znatna neizvjesnost... Glavni izazov u nadolazećim godinama je stvoriti uvjete za uspješnu transformaciju gospodarstva", objavila je središnja banka.

Tagovi: Banka Rusije, juan, dolar, rupije, turska lira
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE